Olet täällä

Porvoon Länsiranta

Porvoonjoen Länsirannan puutaloalueen arkkitehtisuunnittelusta järjestettiin kutsukilpailu, jonka tarkoituksena oli löytää kaupunkirakenteellisesti ja kaupunkikuvallisesti historialliseen ympäristöönsä sopiva, arkkitehtonisesti mielenkiintoinen ja toiminnallisesti muuntuva ratkaisu. Kilpailulla haettiin erityisesti arkkitehtonisesti ja rakennusteknisesti kestävää ratkaisua, joka jatkaa Porvoon pitkää puurakentamisen perinnettä.

Porvoonjoen Länsirannan puutaloalueen aloituskorttelin on suunnitellut arkkitehti Mari Matomäki, Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy:stä. Kortteli on tiivistä kaksikerroksista pientalojen muodostamaa puutalomiljöötä, rakennukset, portit ja aidat kurkistusaukkoineen rajaavat asuinalueen. Joenpuoleisten rakennusten maantasokerroksissa on suurten ikkunoiden takana ateljeetilat, jotka elävöittävät rantakatua.

Alue liittyy hienovaraisesti nykyarkkitehtuurin keinoin vanhan Porvoon ranta-aittojen rivistöön. Mittakaavaltaan uusi alue jatkaa vastarannan vanhan puukaupungin perinnettä, ja joesta muodostuu kaupunkia yhdistävä tekijä.

Alue on palkittu vuoden 2003 Ympäristöpalkinnolla. Kohde on esitelty PUU-lehdessä 3/2004 sekä kirjoissa Moderni puukaupunki - puu ja arkkitehtuuri ja Kotina puinen kaupunkikylä - Wooden urban villages.