Olet täällä

Open Source Wood -voittaja: ClipHut-puurakennusärjestelmä

ClipHut on innovatiivisiin liitoksiin perustuva rakennusjärjestelmä, jonka on kehittänyt saksalaisen Ostwestfalen-Lippen ammattikorkeakoulun monialainen tiimi. Tiimin visiona oli kehittää uusia ratkaisuja, jotka helpottavat rakentamista ja tekevät siitä edullisempaa. Suunnitteluohjelma tuottaa annetuilla parametreillä rakennukseen tarvittavien komponenttien piirustukset, jotka on mukautettu paikallisiin rakennussäännöksiin.

Rakennusjärjestelmä perustuu innovatiiviseen liitosmekanismiin, joka yhdistää osat tukevasti toisiinsa. Käyttäjä määrittelee haluamansa rakennuksen mitat ja muodot hyödyntäen ClipHut-ohjelmiston pisteruudukkoa. Järjestelmä luo laskelmien perusteella rakennesuunnitelman ja tuottaa komponenttipiirustukset käyttäjälle.

”Käyttäjälle ei toimiteta valmiita osia, vaan hän toimittaa itse piirustukset puusepälle tai yritykselle, joka pystyy valmistamaan osat CNC-työstökoneella, 3D-tulostimella tai jollain muulla sopivalla laitteella”, kertoo ClipHutin projektipäällikkö Maria Wilkens.

Rakennuksen mittapiirustusten, komponenttien numerointijärjestelmän ja yksinkertaisten liitosten ansiosta kokoaminen on helppoa myös maallikolle, jolla on rajallisesti kokemusta rakentamisesta.

ClipHut-konseptille on myönnetty Metsä Woodin Open Source Wood -palkinto. Open Source Wood on yhteisöllinen verkkopalvelu, jossa arkkitehdit ja rakennesuunnittelijat voivat jakaa puuelementtirakentamisen innovaatioitaan. Käyttäjät voivat ladata suunnitelmiaan ja konseptejaan alustalle saadakseen niistä palautetta ja tehdäkseen yhteistyötä toisten puurakentamisen ammattilaisten kanssa. Metsä Woodin asiantuntijat arvioivat työt, ja niistä innovatiivisimmat, kuten ClipHut, palkitaan.

”ClipHut on ensimmäinen näkemäni konsepti, jossa muutamasta erilaisesta osasta voidaan koota lähes loputtomasti erimuotoisia rakennuksia. Esivalmistettujen elementtien yhdistäminen toisiinsa yksinkertaisilla liitoksilla mahdollistaa nopean rakentamisen paikan päällä”, sanoo Metsä Woodin teknisen asiakaspalvelun johtaja Jussi Björman.

Lue tiedote kokonaisuudessaan Metsä Woodin sivuilta.