Olet täällä

Puu on paras mahdollinen rakennusmateriaali lisäkerrosten rakentamiseen

Puun luontaiset ominaisuudet, keveys ja lujuus, hyödyttävät nykypäivän kiihtyvää kaupunkirakentamista. Puiset rakenteet mahdollistavat lisäkerrosten rakentamisen olemassa oleviin rakennuksiin.

Monien kaupunkien rakennuskanta on nyt siinä iässä, että rakennukset vaativat laajempaa korjaamista. Merkittävä osa korjausrakentamisesta liittyy talotekniikan, kuten putkien ja ilmanvaihdon, uudistamistarpeisiin. Monessa tapauksessa paras ratkaisu remontin rahoittamiseen voi olla lisäkerrosten rakentaminen.

”Uusien kerrosten lisääminen vanhojen rakennusten katoille vaatii huolellista suunnittelua. Vanhojen rakenteiden laskelmiin on saatettu soveltaa eri standardeja kuin nykyään, tai niiden materiaalit ovat saattaneet vaurioitua käyttöikänsä aikana”, muistuttaa Aalto yliopiston arkkitehti ja tutkija Matti Kuittinen.

Yksi ratkaisu haasteeseen on käyttää kevyitä, puisia rakennusmateriaaleja.

Ainutlaatuinen laajennusprojekti Ranskassa – 33 asuntoa puolessa vuodessa

Puu on luja ja verrattain keveä materiaali. Siksi Kerto LVL:stä valmistetut puuelementit ja -moduulit ovat loistava vaihtoehto silloin, kun olemassa olevan rakennuksen päälle rakennetaan uusia kerroksia.

Pariisin lähellä sijaitsevassa Poissyssa rakennettiin 33 uutta asuntoa olemassa olevien asuinrakennusten päälle. Esivalmistuksen ja keveiden puurakenteiden ansiosta rakennusprojekti valmistui vain kuudessa kuukaudessa.

”Nimenomaan esivalmistus tekee ratkaisusta mielenkiintoisen vertikaalisen kaupunkirakentamisen kannalta”, sanoo arkkitehti Laurent Pillaud, hankkeen suunnittelusta vastanneesta Virtuel Architecture -toimistosta. ”Jokainen asunto koostuu kolmesta tai neljästä valmiista moduulista ja yhdestä katosta. Moduulien valmistamiseen kului kuukausi. Sitten moduulit toimitettiin rakennuspaikalle, ja kunkin niistä asennus talon katolle kesti yhden päivän”. 

Kevyet rakenteet säästävät aikaa ja rahaa

Puisten rakenteiden keveys mahdollistaa rakentamisen keveämmälle perustukselle.

”Tämä taas johtaa kustannussäästöihin, kun rakennusmateriaaleja tarvitaan vähemmän sekä rakentaminen käy nopeammin”, Kuittinen sanoo. 

Rakentajien näkökulmasta keveiden puuelementtien muita hyötyjä ovat materiaalien helppo käsittely rakennustyömaalla ja tehokas logistiikka työmaalle. Näistäkin syistä rakennusprojektin aikana säästyy aikaa ja rahaa.

Lue lisää puun tarjoamista mahdollisuuksista lisäkerrosten rakentamisessa.

 

Tämä artikkeli on osa Kerto LVL:ää esittelevää Fast, Light, Green -sarjaa. Kaikki artikkelit ovat luettavissa osoitteessa www.metsawood.com/articles