Olet täällä

Rautateiden puurakenteinen matkustajalaituri Nikkilän asemalle Sipooseen

Sipoon Nikkilään on valmistumassa puurakenteinen matkustajalaituri. Laituri on pilottihanke, jota käytetään puurakenteisen laiturin yleisrakenteen sekä muun muassa kävelypintojen kehittämiseen.

Koelaiturilla selvitetään myös puurakenteisten laitureiden todellisia rakennuskustannuksia. Rakentaminen perustuu liikenne- ja viestintäministeriön puurakentamisohjelmaan, jolla edistetään puun käyttöä muun muassa rautateiden matkustajalaitureissa sekä laiturikatoksissa. Rakenteessa pyritään edullisuuteen, rakentamisen pieneen hiilijalanjälkeen, pitkään elinkaareen ja nopeaan toteuttamiseen. Mikäli kokemukset ovat myönteisiä, voidaan puurakenteisia matkustajalaitureita toteuttaa tarvittaessa muuallekin Suomeen.

Nikkilän laiturin pituus on 45 metriä. Laituri voidaan rakentaa eri korkuisena paikallisen tarpeen mukaan. Normaali matkustajalaitureiden korkeus on Suomessa 55 cm kiskojen yläpuolella. Nikkilässä pilotoidaan 40 cm korkeutta, joka sopisi myös matalammalle liikkuvalle kalustolle, esimerkiksi sekä rautateillä että raitioteillä liikkuvalle lähiliikennekalustolle; tällaista kalustoa on runsaasti mm. Saksassa. Laituri voidaan tehdä myös 55 cm:n korkeudelle.

Ensimmäinen juna Nikkilän puulaiturin luona pysähtyy lauantaina 8.12.2018 noin klo 11.50. Kyseessä on Helsingistä Porvooseen matkaava joulumarkkinajuna.

Lisätietoja:
tekninen johtaja Markku Nummelin, p. 029 534 3971, etunimi.sukunimi@liikennevirasto.fi