Olet täällä

Uusi tutkimus osoittaa: Puun käytöllä sisustuksessa on kasvavat markkinat

Swedish Wood, Linköpingin ja Luleån yliopistot ovat tehneet tutkimuksen kodin mäntyisistä sisustustuotteista. Tutkimuksen johtopäätöksiä ovat: yhä useampi haluaa oksat näkyville puulattioihin ja -seiniin täysin oksattoman puun sijaan ja että enemmistö ihmisistä haluaa kotiinsa puuta näkyville yhteen tai useampaan paikkaan. Tutkimus on tehty osana Ruotsin BioInnovation innovaatio-ohjelmaa.

Tutkimus tehtiin kyselylomakkeella seitsemässä Euroopan maassa: Ruotsissa, Norjassa, Isossa-Britanniassa, Puolassa, Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa, ja se perustuu hieman yli 7000 vastaukseen. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää eurooppalaisten mieltymyksiä sisustuspuutuotteisiin ja tunnistaa mielenkiintoisia segmenttejä ja vientimarkkinoita Ruotsin sahoille.

Tutkimus osoittaa selvästi, että puu on suosittu materiaali, jolla on luonnollinen paikka monissa kodin osissa. Sisustustyylit (moderni, skandinaavinen, klassinen ja maa) ovat suhteellisen samanlaisia maittain. Selkeitä eroja on kuitenkin havaittavissa siinä missä kuluttajat haluavat puuta näkyville kodissaan, puutuotteiden ulkonäkömieltymyksissä sekä sisustustuotteiden ostamisessa. Kuluttajat haluavat yleensä puuta enemmän esille olo- ja makuuhuoneeseen kuin keittiöön. Puulattiat ja seinäpinnoitteet halutaan mielummin vaaleissa ja hienovaraisissa sävyissä kuin tummissa ja rohkeissa väreissä.

Tutkimuksesta käy myös ilmi, että puu pidetty materiaali listoituksissa, lattioissa ja keittiön ovissa. 28–51% vastaajista pitää puisista listoista ja yli 60% pitää puu- ja parkettilattioista ensisijaisesti olohuoneessa, mutta myös makuuhuoneessa. Puiset keittiökaapistojen ovet ovat erityisen suosittuja Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja Puolassa, joissa yli 60% suosii puisia keittiönkaappeja.

”Kivilattiat, joissa on tai ei ole kivilistoitus ovat yleisiä Espanjassa. Tämän vuoksi puisten listojen suosio on pienempi kuin esimerkiksi Skandinaviassa, vain 16 prosenttia, kun taas keskimäärin 46 prosenttia vastanneista suosii puisia listoja. Puolassa taas käytetään laajasti sisustuspuuta, joka kuvastaa skandinaavista tyyliä ”, sanoo Olof Broman Luleån teknillisen yliopistosta.

Kun kyse on ikkunoista ja ovista, maat voidaan jakaa kahteen leiriin, joissa Ruotsi, Puola ja Norja muodostavat ryhmän, joka haluaa eniten puuta ikkunoihin ja oviin. Jälleen kerran Puola erottuu, 64% suosii puisia ovia. Tutkimuksesta käy myös ilmi, että noin 25% vastaajista suhtautuu myönteisesti puupanelointiini osana olo- ja makuuhuoneen seinää.

”On mielenkiintoista, että kaikissa maissa useammat ihmiset valitsisivat oksattoman puumateriaalin sijaan oksallisen puun lattiaan ja seinäverhoukseen. Oksia pidetään yhä enemmän mielenkiintoisena design-ominaisuutena. Esimerkiksi männyn valinta sisustukseen on myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin teräksen ja muovin”, kommentoi Swedish Woodin sisustus- ja designjohtaja Björn Nordin.

”Tutkimus osoittaa, että mäntysisustustuotteille on tulevaisuudessa markkinoita, joten teollisuuden on valmistauduttava toimittamaan nykyaikaisia ja houkuttelevia puutuotteita,” toteaa Olof Broman.

Lue koko raportti ja yhteenveto Swedish Woodin verkkosivuilta: https://www.swedishwood.com/about_us/news/2019/1/a-new-study-shows-a-growing-market-for-interior-wood