Olet täällä

Vuoden 2019 puutavarakauppias Pasi Rautio korostaa luottamusta ja yhteistyötä

Osto- ja myyntijohtaja Pasi Rautioon sopii vanha sanonta ”työ tekijäänsä opettaa”, mutta tällä kertaa myös kiittää. Kun levyseppähitsariksi kouluttautunut Rautio tuli kesätöihin vuonna 1979 Ylivieskan Saha ja Höyläämöön, silloinen omistaja Ensio Torvi lupasi töitä kahdeksi kuukaudeksi. Kesätyöpesti jatkuu vieläkin neljän vuosikymmenen jälkeen. Nykyinen puutavaran tukkukauppa ET-Listat Oy tuottaa listoja ja paneeleita kaupalle ja teollisuudelle. Kun Rautio aloitti puutavaraliikkeessä, hän oli yhtiön neljäs työntekijä. Nyt ET-Listat Oy työllistää 110 ihmistä ja liikevaihto on 21 meur vuodessa. Yhtiön päätuotteet ovat listat ja paneelit sekä rakentamisen ja sisustuksen puu- ja MDF-tuotteet.

- Minulle tämän arvostetun palkinnon saajana on tärkeää, että se annetaan ensimmäistä kertaa puuta käyttävän teollisuuden puolelle. ET-Listan tuotannosta valtaosa menee puu- ja rakennustarvikekauppoihin.

Ensimmäisen vuosikymmenen Rautio työskenteli puutavaraliikkeen tuotantohallissa. - Entisen myyntipäällikön lähdettyä omiin töihin, omistaja Ensio Torvi kysyi, että tulisinko minä kokeilemaan myyntimiehen hommaa ja sillä tiellä olen edelleen. Ei silloin kukaan ollut opettamassa myyntihommia, itse ne piti opetella.

- Olen ollut keskeisesti mukana yrityksen tuotannon kasvussa, uusien koneiden hankinnassa ja tuotantolinjojen rakentamisessa. Olemme rakentaneet sormijatkoslinjan, höyläämölinjoja ja maalaamoja sekä puulle että MDF:lle.

Puun käyttö kasvussa, levytuotteet laskussa

Raution pitkän uran aikana tapahtunut puutavarakaupan keskeisin muutos on tuotteiden jalostus asennusvalmiiksi tuotteiksi. - Raakatavaran ja metrien sijaan myymme määrämittaan valmistettuja ja pintakäsiteltyjä listoja sekä paneeleita kappaleittain ja nipuissa. Kuluttajille suunnatun suorakaupan sijaan myymme ketjuille, puutavarakaupoille, talotehtaille ja teollisuuteen. Kun rakennustyömaalla tehtävä työ halutaan vähentää minimiin, sinne halutaan asennusvalmista, pintakäsiteltyä tavaraa.

- MDF:n huippuvuosien jälkeen suomalainen puu on tullut takaisin merkittäväksi sisustustuotteeksi, sillä ihmiset arvostavat jälleen luonnollisia materiaaleja. Vaikka puu on arvokkaampaa, sitä halutaan enemmän. Aito kotimainen puu on syrjäyttämässä levypohjaiset massatuotteet.

MDF-tuotteet valmistetaan Saksasta tuoduista lehti- ja havupuumassalevyistä. – Meillä levyt höylätään, pinnoitetaan ja maalataan valmiiksi tuotteiksi. Kun ennen MDF:n osuus oli 35 prosenttia, sen osuus on laskenut nyt 15 prosenttiin.

- Haluamme edistää vähäpäästöisten rakennusmateriaalien kehittämistä ja käyttöä. M1-luokitus tuotteissamme kertoo vähäpäästöisyydestä ja rakennusmateriaalien päästöluokitus esittää vaatimukset tavanomaisissa työ- ja asuintiloissa käytettävälle materiaalille hyvän sisäilman laadun kannalta.

Raution mukaan yhtiö on aloittanut listojen ja paneeleiden viennin Ruotsiin, Norjaan ja Saksaan. Vaikka vienti ei ole vielä merkittävää, sillä halutaan tasata rakentamisen suhdanneliikkeitä ja pitää tuotanto tasaisena.

- Uskon että puun käyttö rakentamisessa tulee kasvamaan erityisesti kuluttajamarkkinassa. Omakoti- ja rivitalojen sekä vapaa-ajan talojen rakentamisessa puu on kasvava sisustusmateriaali listojen lisäksi seinissä ja katoissa. Kerrostalorakentamisen sisustuksessa se rajoittuu listoihin ja jossain määrin kattopanelointiin.

Luottamusta ja yhteistyötä

Rautio korostaa puutavarakaupassa asiakassuhteen luottamusta. - Minulle tärkeintä osto- ja myyntityössä on pitää se, mitä sovitaan ja luvataan. Oli se sitten suullinen tai kirjallinen sopimus. Minut tunnetaan kai luotettavana kaverina tällä alalla, jolla olen saanut toimia näinkin pitkään.

- Menestyksekkääseen kaupankäyntiin tarvitaan hyviä yhteistyökumppaneita niin sahatoimituksiin kuin jälleenmyyntiin. Joukossa on asiakkaita, jotka ovat olleet mukana alusta asti. Tämä on tiimityötä, jossa onnistuminen perustuu omistajien tukeen ja luottamukseen sekä hyvään tuotanto- ja toimihenkilötiimiin.
58-vuotiaan ylivieskalaisen Pasi Raution perheeseen kuuluu vaimo ja kolme aikuista lasta. Vapaa-aikana Rautio pelaa lentopalloa ja harrastaa kesäisin pihan ja puutarhan hoitoa sekä mökkeilyä ja kalastusta.


Vuoden Puutavarakauppias valittiin tänä vuonna 24. kerran. Palkinnon myöntää Suomen Puutavara- ja Rakennustarvikekauppiasyhdistys SPY ry. Palkinnolla halutaan tehdä tunnetuksi suomalaisen puutavarakaupan asiantuntemusta ja palvelua. Samalla se on henkilökohtainen tunnustus ja palkinto ansiokkaasta kauppiastyöstä puutavarakaupan piirissä. Palkinto on perinteinen osa valtakunnallisen Puumarkkinapäivän ohjelmaa, joka on koonnut puuteollisuuden ja kaupan väen yhteiseen tapahtumaan joka syksy jo 45 kertaa.

Aiemmat palkitut puutavarakauppiaat ovat:

Aulis Viitanen, Mestarin Puu ja Rauta (1996), Seppo Lillstrang, Puukeskus Oy (1997), Arto Yletyinen, Puumerkki Oy (1998), Hannu Kallonen, Lauta Oy (1999), Kalle Lindström, Oy Sahakonttori Ab (2000), Ahti Kakko, Puumerkki Oy (2001), Matti Paukku, Puukeskus Oy (2002), Ari Koskinen, Starkki Oy Ab (2003), Harri Haapala, Puukeskus Oy (2004), Matti Leppinen, OP-Puu Oy (2005), Jorma Ojala, Puumerkki Oy (2006), Eero Kainulainen, Starkki Oy Ab (2007), Tapio Outinen, Puutoimi Tapio Outinen Oy (2008), Juhani Kiiski, Puumerkki Oy (2009), Juha Leppäkoski, Sarokas Oy (2010), Aarno Laakso, Puukeskus Oy (2011), Esko Jokela, Hyvinkään Puutavara Oy (2012), Timo Kokkonen, Puumerkki Oy (2013), Kaj Holmén, Simolin Oy Ab (2014) ja Juha Mönkkönen, DT Finland OY/STARK (2015), Risto Heiskanen, Hattulan Puu Oy (2016), Seppo Pihlava, Pintopuu Oy (2017), Seppo Kouvonen Stark Suomi Oy (2018).