15.2.2021

Helsinki Biennaali -paviljonki

Helsinki Biennaali -paviljonki on lähtöportti Helsinki Biennaaliin, taidetapahtumaan joka järjestetään Vallisaaressa. Lauttayhteys Vallisaareen lähtee Eteläsataman Lyypekinlaiturilla sijaitsevalta paviljongilta. Paviljonkiin sijoittuu Biennaalin lipunmyynti ja siellä voi odotella lautan lähtöä. Rakennus toimii myös kaupunkilaisten avoimena, merellisenä oleskelutilana Eteläsataman historiallisessa miljöössä. Puurakenteisen paviljongin muoto on saanut inspiraationsa Vallisaaren kalliolammista ja hiidenkirnuista tuo Vallisaaren tunnelmaa Eteläsatamaan.

VERSTAS ARKKITEHDIT, Kauppatorin paviljonki, Helsinki (Kuva: Tuomas Uusheimo)

Helsinki Biennaali -paviljonki on Eteläsataman Lyypekinlaiturilla sijaitseva juhlava lähtöportti Vallisaaressa järjestettävään Helsinki Biennaalin taidetapahtumaan. Lauttayhteys Vallisaareen lähtee paviljongin edustalta. Paviljonkirakennus on avoinna ympäri vuoden, ja se tarjoaa kotoisan ulkoilmatilan merellisestä tunnelmasta nautiskeluun, aivan Helsingin sydämessä.

Paviljonkirakennus toimii lipunmyynti- ja matkailuneuvontapisteenä, ja sen tukitilat sijaitsevat viereen sijoitetussa sivurakennuksessa. Paviljonki tarjoaa kohtaamis- ja odottelupaikan lauttamatkustajille. Paviljongin rakennusmateriaalina on saaristolle perinteiseen tapaan puu, joka ajan mittaan saa pintaansa patinan, mutta joka paikallisena materiaalina kestää pohjoisen ankaran ilmaston sekä vuodenaikojen vaihtelut. Rakennuksen muoto on saanut innoituksensa meren simpukoista sekä jään muovaamista rantakallioista. Sen materiaali ja muodon orgaanisuus on vahvassa kontrastissa ympäröivään 1800-luvun merenrantakaupungin toriympäristöön ja rakennuskantaan, uusrenessanssin ja uusklassismiin.

Vallisaaressa sijaitseva itse Helsinki Biennaali -taidetapahtuma on osa Helsingin kaupungin merellistä strategiaa, jossa kaupungin saaristosta pyritään tekemään kaupunkilaisille helpommin saavutettava. Biennaalipaviljonki on suunniteltu tapahtuman ankkuripisteeksi mantereen ja kaupungin puolella. Sen puumateriaali ja pehmeä muoto synnyttävät vuoropuhelun merisataman laivojen kanssa ja se liittyy osaksi toriaukion merellistä historiaa.

Paviljonkirakennus suunniteltiin savimallitutkielmien pohjalta digitaalisesti, ja perinteisten rakennuspiirustusten sijaan paviljonki valmistettiin digitaalisen 3D-mallin mukaan. Rakennuselementit rakennettiin loviisalaisessa puuelementtitehtaassa, ja ne kuljetettiin merta pitkin tontille koottavaksi. Rakennus muodostuu avoimista ja suljetuista puuelementeistä, jotka on kiinnitetty toisiinsa pulteilla. Elementit on valmistettu lamellihirrestä ja metallisista liitospaloista, verhoiltu laminoidulla vanerilla ja viimeistelty tervalla ja pellavaöljyllä käsitellyillä mäntylistoilla. Sisätilojen puupinnat on sivelty puuöljyllä luonnollisen, vaalean sävyn säilyttämiseksi. Valaisimet on upotettu huolellisesti piiloon kolmiomaisten runko-osien välisiin rakoihin. Rakennuksen kansi on valmistettu öljytyistä mäntylankuista, ja pyöreä keskipiha on päällystetty harmaantuneilla, poikkileikatuilla männynrungoilla sekä valkoisella kvartsihiekalla.

Hiilidioksidia sitovana, paikallisena materiaalina puu on ympäristöystävällinen rakennusmateriaali, joka on pitkäikäinen pohjoisessa ilmastossa. Se on helppohoitoinen, ja kuluneet osat voi korjata tai korvata helposti.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan paviljonkirakennus oli tarkoitus purkaa pienempiin osiin joka Biennaalitapahtuman jälkeen ja kuljettaa osat Vallisaareen säilytettäväksi odottamaan seuraavaa tapahtumaa, hieman kuin veneet, jotka säilytetään suojassa talven yli. Tämän vuoksi rakennus suunniteltiin toteutettavaksi helposti siirreltävistä ja laivaan lastattavista puuelementeistä. Pian kuitenkin huomattiin, että paviljonki voi toimia arvokkaana kaupunkilaisten avoimena oleskelutilana myös Biennaalin tapahtuma-ajan ulkopuolella. Rakennus säilyy siis paikallaan myös talvisin. Auditoriomaisen tilan viettävät seinämät tarjoavat lepo- ja katselupaikan värikkään torin tuntumassa, ja kolmiomaisen hirsirakenteen tukema telttamainen katto antaa suojaa kurjalla säällä. Lisäksi tämänkaltaisen julkisen ulkotilan merkitys on yllättävällä tavalla korostunut koronaviruspandemian myötä.

Faktat kohteesta

Helsinki Biennaali -paviljonki

  • Sijainti | Eteläsatama, Helsinki
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala
  • Arkkitehtisuunnittelu | Verstas arkkitehdit Oy (Jussi Palva (pääsuunnittelija), Väinö Nikkilä, Riina Palva ja Ilkka Salminen)
  • Rakennesuunnittelu | Expecon (Kai Palin, Valtteri Kajasniemi ja Jukka Laakkonen)
  • Urakoitsija | Helsingin kaupunki, STARA (Jari Mikkola)
  • Puuosien toimittaja | Timberpoint (Mikko Suonpää)
  • LVI-Suunnittelu | Sitowise (Tapani Rantala)
  • Tilavuus | 374 m3
  • Kokonaisala | 187 m2
  • Valmistusvuosi | 2020
  • Kustannukset | 1 000 000€
  • Valokuvat | Pyry Kantonen ja Tuomas Uusheimo
  • Teksti | Verstas arkkitehdit