1.7.2022

Hirsirakentamisen päivä (live)

Torstaina 3.11.2022 klo 8.30-16.30 Helsingin Messukeskus, Siipi

Hirsirakentamisen päivä tarjoilee laajan kattauksen hirsiasiaa

Päivän aikana käydään läpi hirsirakentamisen näkymiä ja tutustutaan uusiin mielenkiintoisiin hirsikohteisiin, kuten Paltamon hirsiseen kunnantaloon (kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi) ja Tuusulassa sijaitsevaan Monioon (Lujatalot, Kasperi Nyberg).

Lisäksi keskustellaan hirren ominaisuuksista ja mahdollisuuksista modernissa ja kustannustehokkaassa kaupunkirakentamisessa (Oulun yliopisto, Janne Pihlajaniemi, Tampereen yliopisto Juha Vinha, Kontiotuote, Mikko Löf ja Insinööritoimisto Vesitaito, Antti Virkkunen).

Kuva: Mikko Auerniitty

Erityisesti pientalorakentamisessa hirrellä on vahva asema – joka neljäs omakotitalo rakennetaan hirrestä ja tutkimusten mukaan suomalaiset haluavat asua pientalossa. Rakennustutkimus RTS:n markkinakatsauksessa (Jaakko Jussila) kuullaan hirsirakentamisen nykytilasta, kustannuksista ja lähitulevaisuuden odotuksista. Myös professori Mari Vaattovaara pohtii esityksessään kaupunkisuunnittelun suhdetta hirsirakentamiseen ja miellyttävän asuinalueen luontiin. Ympäristöministeriön erityisasiantuntija ja Aalto-yliopiston professori Matti Kuittinen kertoo hiilineutraalin rakentamisen kehityksestä EU:ssa ja vaikutuksista puurakentamiseen.

Hirsitaloissa voidaan hyvin. Seminaarissa kuulet Swecon esityksen luonnonkuormista ja seismisestä suunnittelusta vientikohteissa (Jussi Jalkanen). Myös hiilineutraali rakentaminen sekä materiaalien uusiokäyttö ovat hirsirakentamisen päivässä vahvasti esillä (LUT-yliopisto, Antti Kosonen). Suomesta löytyy useita esimerkkejä siirretyistä hirsikohteista (Asuntamo, Timo Ovaskainen) – mikä muu materiaali sitoo hiiltä koko elinkaarensa ajan, parhaimmillaan useita vuosisatoja?

Hirsirakentaminen on vuosisatojen myötä muodostunut osaksi suomalaista mielenmaisemaa. Tule kuulolle hirsirakentamisen päivään!

Hirsirakentamisen päivän pääjärjestäjä on Hirsitaloteollisuus ry. Päivän puheenjohtajana toimii Hirsitaloteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Marko Saarelainen (Honkarakenne Oy) ja ohjelmakokonaisuudesta vastaa Seppo Romppainen, toimitusjohtaja Hirsitaloteollisuus ry. Hirsirakentamisen päivä on samalla Hirsitaloteollisuuden Syysseminaari.

Marko Saarelainen
Seppo Romppainen

Ohjelma:

  • 8:30-8:45 Puheenjohtajan tervehdys
  • 8:45-10:00 Hirsirakentamisen näkymät
  • 10:00-10:30 TAUKO
  • 10:30-12:00 Hirsirakenteiden ominaisuudet
  • 12:00-13:00 RUOKATAUKO
  • 13:00-14:30 Hirsirakentaminen – kustannustehokas ihmisen kokoinen valinta
  • 14:30-15:00 TAUKO
  • 15:00-16:30 Hirsirakennus kestää ja kiertää
  • 16:00-16:45 Puupalkinto (oheisohjelma)
  • 16:45-> Cocktail


Yhteistyössä: