Puut ja metsät

Kestävä metsien käyttö on ratkaisu moneen haasteeseen

Metsät peittävät yli 75 prosenttia Suomen maapinta-alasta. Suomi on suhteellisesti Euroopan metsäisin maa. Metsävarojen riittävyyden ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen sekä ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen ovat olennainen osa metsien kestävää hoitoa ja käyttöä.

Puiden kasvu ja metsien tuottavuus

Kestävä metsänhoito tarkoittaa turvattua metsän hyödyntämistä: puuta kasvaa vuoden aikana suhteessa enemmän kuin sitä hakataan.

Kestävä metsätalous koostuu taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden ulottuvuuksista. Taloudellinen kestävyys tarkoittaa sitä, että metsien elinvoimaisuus, tuottavuus ja kannattavuus säilyvät pitkällä aikavälillä. Ekologinen kestävyys voidaan turvata muun muassa säilyttämällä metsäluonnon monimuotoisuus sekä pitämällä vesistöt puhtaina. Sosiaaliseen kestävyyteen kuuluu metsistä saatavan hyödyn turvaaminen kansalaisille ja eri toimijoille myös jatkossa. Kulttuurinen kestävyys on ymmärrystä luonnosta ja ihmisen toiminnasta, mihin sisältyy pohdintaa metsän, talouden ja kulttuurin suhteesta.

Puun käyttö hillitsee ilmastonmuutosta

Puu tarvitsee kasvaakseen hiilidioksidia ilmasta. Puu kasvaa yhteyttämällä auringonvalon avulla vettä ja ilmakehän hiilidioksidia. Hiilidioksidin hiilestä tulee puun rakennusainetta samalla kun happi vapautuu takaisin ilmakehään.

Valmistettaessa puusta rakennusten osia, puussa oleva hiili varastoituu rakenteisiin, jotka ovat pitkäaikaisia hiilivarastoja. Keskiverto suomalainen puinen omakotitalo sitoo puurakenteisiinsa noin 25 tonnia ilmasta peräisin olevaa hiilidioksidia. Se vastaa yhden kuluttajan keskivertoautoilun noin 10 vuoden hiilidioksidipäästöjä. Hiili säilyy rakenteissa parhaimmillaan satoja vuosia.

Puutuotteiden valmistuksesta syntyy verrattain vähän hiilidioksidipäästöjä. Puuhun varastoituneen hiilidioksidin määrä on moninkertainen verrattuna puutuotteiden valmistuksen aiheuttamiin päästöihin. Kun puutuotteet käytön jälkeen muutetaan energiaksi, niistä ei vapaudu ilmakehään sen enempää hiilidioksidia kuin puuhun kasvun yhteydessä on varastoitunut.

Puun käyttö vähentää hiilidioksidipäästöjä myös, kun puutuotteilla korvataan sellaisia tuotteita, joiden valmistuksesta aiheutuu puutuotteita enemmän hiilidioksidipäästöjä. Korvattaessa muita tuotteita puulla hiilidioksidipäästöjen vähennysvaikutus voi olla jopa suurempi kuin pelkkä puun hiiltä varastoiva vaikutus.

Puun kiertotalous

Jotta ilmakehästä napattu hiilidioksidi säilyisi puutotteissa pitkään tarvitaan kiertotalousajattelua. Kiertotalous on talousjärjestelmä, jossa materiaalit ja tuotteet pidetään mahdollisimman pitkään kierrossa niin, että niiden arvo säilyy. Kiertotaloudessa pyritään siihen, että tuotannossa ja kulutuksessa syntyy mahdollisimman vähän jätteitä ja talous toimii ympäristön kantokyvyn rajoissa.

Katso video ja vastaa alla oleviin väittämiin. Paina ”lähetä” painiketta nähdäksesi oikeat vastaukset. Huomioithan, että monivalintakysymyksissä voit valita useamman vaihtoehdon.

Testaa tietosi

Puu on uusiutuva luonnonvara
Sitooko puu hiiltä kasvaessaan?
Miksi metsiä kaadetaan?
Voiko rakennus olla hiilivarasto?
Mitä tarkoittaa hiilen varastoiminen?
Mitä tarkoittaa puun kiertotalous?

Kysymys

Mitä käyttökohteita keksit puutuotteille ennen kuin poltat ne tai jätät luontoon maatumaan?

Kirjoita tähän vastauksesi. Kaikkien vastaajien vastauksista muodostuu sanapilvi, kun painat ”Lähetä”