Wood for Youth

Wood for Youth -hankkeen tavoitteena on parantaa nuorten kilpailukykyä puutalosektorilla interaktiivisten koulutusohjelmien ja käytännön ohjauksen avulla. Hiilijalanjäljen pienentämisen ja tehokkuuden lisäämisen haasteiden myötä perinteinen rakennusala on muutoksessa. Vastauksemme tähän haasteeseen on siirtyä kohti teollisempia rakennusprosesseja ja painottaa puun käyttöä.

Juuri tästä syystä Wood for Youth -opinto-ohjelma keskittyy teolliseen puutalorakentamiseen.

Olemme koonneet neljä kattavaa opintomoduulia seuraaviin erikoistumisaloihin: elementtirakentaminen, elementtirakennusten pystytys ja viimeistely, suunnittelu ja projektinhallinta.

Oppimismoduulit esitetään videosarjoina, joissa käydään läpi alan parhaita käytäntöjä. Nämä videot koostuvat pääasiassa työprosessien kuvauksista, joita täydentävät animaatiot ja 3D-mallit. Oppijoiden aktiivisen osallistumisen takaamiseksi on lisätty interaktiivisia elementtejä, kuten välitestitehtäviä ja harjoituksia, mukaan lukien drag-and-drop -aktiviteetit sekä 2D- ja 3D-tehtävät.

Wood for Youth -hankkeen päätavoitteena on tarjota opiskelijoille mukava oppimisympäristö ja lisämahdollisuuksia urakehitykseen. Ohjelma mahdollistaa oppijoille omassa tahdissaan ja aikataulussaan etenemisen, mikä puolestaan laajentaa heidän uramahdollisuuksiaan.

Puutuoteteollisuus ry. ja Satakunnan ammattikorkeakoulu ovat yhdessä Tallinnan teknillisen korkeakoulun, Woodhouse Estonian ja Vidzemen ammattikorkeakoulun kanssa luonut kansainvälisen Wood for Youth – interaktiivisen e-oppimisohjelman, joka tarjoaa ammatillista koulutusta kätevästi ja houkuttelevasti.

Tietoa voi hankkia sekä teoreettisen e-oppimisen (verkkopohjaiset moduulit) että käytännön työelämän harjoittelussa. Ole mukana digitaalisen ja vihreän vallankumouksen eturintamassa rakennusalalla!

1. Miksi puu?

Moduuli 1 Miksi puu? Koulutuksen johdantokappaleessa käsitellään puurakentamisen urapolkuja ja kerrotaan syitä sille miksi kannattaa valita puu. Tarkastellaan puun erityisominaisuuksia rakennusmateriaalina ja teollisen rakentamisen tuomia vaikutuksia mm. prosessien tehokkuuteen.

Moduuli 1

2. Puuelementtien tuotanto

Moduulissa 2 keskitytään eri teollisiin rakennusmenetelmiin sekä 2D- ja tilaelementtien valmistuksen erityispiirteisiin.Moduuli käsittelee tehtaan toimintaa ja sen keskeisiä prosesseja, alkaen linjatuotannon ja automaation periaatteista. Se kattaa elementtien ja tilaelementtien valmistuksen, mukaan lukien sääsuojauksen ja varastoinnin. Lopuksi käsitellään nostoa ja kuljetusta, jotka ovat olennaisia turvallisen ja tehokkaan tuotannon varmistamiseksi.

Moduuli 2

3. Elementtirakennusten pystytys ja viimeistely

Moduulissa 3 Elementtien käyttöä eri rakennustyypeissä (elementti-, moduuli-, hybridirakentaminen, saneeraus) tarkastellaan, ja työmaatoimintojen erityispiirteitä kuvataan yksityiskohtaisemmin.Esivalmistettujen rakennusten pystytyksen ja viimeistelyn prosessi koostuu useista keskeisistä vaiheista, joissa korostuvat työturvallisuus ja laadunvalvonta. Näihin vaiheisiin sisältyvät esitarkastus työmaalla sekä elementtien kuljetus, varastointi ja nosto. Lisäksi käsitellään kattotöitä, julkisivuelementtien asennusta ja paloturvallisuutta.

Moduuli 3

4. Esivalmistettujen rakennusten suunnittelu

Moduulissa 4 keskitytään teollisesti valmistettujen puurakennusten suunnittelun erityspiirteisiin.Puurakentamisen suunnitteluvaiheessa on tärkeää huomioida yksityiskohdat mahdollisimman tarkasti. Suunnittelussa korostuvat esimerkiksi puurakennusten akustiikka, energiatehokkuus sekä puun monipuoliset muotoilumahdollisuudet. Tekemällä suunnittelun mahdollisimman tarkasti voidaan toimintaa työmaalla nopeuttaa huomattavasti.Nämä aiheet antavat yksityiskohtaisen katsauksen vaatimuksista ja mahdollisuuksista, joita on huomioitava suunniteltaessa esivalmistettuja puurakennuksia. Käsiteltäviä teemoja ovat paloturvallisuus, akustiikka, tekniset järjestelmät, energiatehokkuus ja vähähiilinen rakentaminen.

Moduuli 4

5. Projektinhallinta

Moduulissa 5 projektinhallintaa ja johtamista käsitellään useista eri näkökulmista, mukaan lukien tuotannon johtaminen, projektinhallintaprosessit ja digitaaliseen rakentamiseen siirtymisen hallinta. Lisäksi huomiota kiinnitetään henkilöstöhallinnon käytännön toteutukseen.

Moduuli 5

Työssäoppiminen

Suoritettuaan hyväksytysti kaikki teoriaosuudet moduuleista 1-3, voi opiskelija suorittaa työharjoittelun. Työharjoittelu järjestetään yhteistyössä Työtehoseuran kanssa.Harjoittelussa opiskelija pääsee syventymään teollisen rakentamisen periaatteisiin, mm. materiaalivalintoihin, kosteudenhallintaan, palosuojaukseen opettajan avustuksella ensin teoriassa ja sen jälkeen käytännössä, rakentaen kurssin aikana rankarunkoisen puukerrostalon elementtejä.

Työssäoppiminen

Arvot

Alakohtainen osaaminen
Opiskelija on hankkinut merkittävää asiantuntemusta esivalmistettujen puutalojen rakentamisessa, kattaen elementtien valmistuksen ja suunnittelun aina työmaan rakentamisen suunnitteluun asti.

Työpaikkojen arvostus
Opinto-ohjelman sisältöä on arvostettu puutalotehtailla (työnantajat) Virossa, Suomessa ja Latviassa. Valmistuneet opiskelijat ovat saavuttaneet kilpailuetua ja heitä pidetään alalla arvostettuina työntekijöinä.

Kurssin suorittamisen vaatimukset ja tarvittavat asiakirjat
Koulutus on suunnattu erityisesti nuorten työllistämiseen ja kouluttamiseen, siksi kurssin ikäraja on 16 – 25 vuotta.
18 vuotta täyttänyt henkilö voi suorittaa sekä teoreettisen (verkkokurssi) että käytännön (harjoittelu) osiot.

16-17-vuotiaat voivat suorittaa teoreettiset (verkkokurssi) opinnot, ja heidän opintopisteensä myönnetään niitä vastaavasti. Alle 18-vuotiaat eivät voi osallistua harjoitteluun (työssäoppimisjakso), koska työmaille tai tehtaille ei voida ottaa alaikäisiä.

Wood for Youth -ohjelma
Wood for Youth -projekti saa rahoitusta Euroopan unionilta Interreg Central Baltic -ohjelman tavoitteen 6 mukaisesti: Parannetut työllistymismahdollisuudet työmarkkinoilla.