11.9.2020

Anttolanhovi shoreline villas – In the bosom of nature

These shoreline villas turn their backs to the north and open up completely to the south, towards a sheltered garden and the shore. The rear elevation is made up of a roof overhanging a narrow, L-shaped frame, a series of rhythmic roof windows and some fireplace walls.

The turning point of the building is the entrance which gives on to a view of the lake and the natural surroundings. In the middle are the bedrooms and at the ends the living room, kitchen and sauna suite. The low ceilings of the bedrooms and the well-lit shared spaces underline the contrasts between them.

The villas were constructed on the ‘pre-cut’ principle to save time. As well as the external and window walls, the loadbearing structural lines follow the partition wall under the ridge where the
roof slopes in two directions.

As much wood as possible has been used for the interior finishes. The walls are in narrow, vertical, spruce boarding, while the ceilings are in wider spruce boards. In the corridors and living rooms, the floors are of natural stone, while in the bedrooms, the floors are of oiled oak.

Each villa is named after an artist whose works are on display in the interior. The interior design combines Finnish classics with design products by young designers. User groups are families and conference customers and one of the most important principles of the design was to respond to customers’ requirements in terms of high quality coupled with privacy and peace in the bosom of nature.

Projekt in Kürze

Anttolanhovi shoreline villas – In the bosom of nature

  • Lage | Mikkeli
  • Verwendungszweck | Summer house
  • Bauherr/Auftraggeber | Hengitysliitto Heli, Anttolanhovi
  • Architektonische Planung | Arkkitehtitoimisto Emma Johansson Oy
  • Tragwerksplanung | Insinööritoimisto Pekka Heikkilä, R-Plan Oy
  • Bauunternehmer | Karjalan rakennus ja maalaus Oy
  • Herstellungsjahr | 2009
  • Bilder | Jussi Tiainen