11.8.2020

Four-cornerd villa

The cross-shaped villa offers views in four different directions. The house is situated on a horseshoe-shaped island in Vaskivesi lake.

The building’s shape is both open and closed at the same time. The flat roof comprises a warmly ironic reference to modern architecture. The exterior has been treated in black as a contrast to the white wooden interior surfaces. The dark colour hides the villa when viewed from the lake.

The wood-heated villa is strongly insulated. There is no running water and electricity is produced using solar panels. The aim was to build a carbon neutral holiday home.

Vegetables, root crops and herbs are grown on the plot. The adjacent Vaskivesi is a popular fishing lake. The villa offers a possibility for simple living with no impact on the island’s ecosystem.

Project in brief

Four-cornerd villa

  • Location | Vaskivesi, Virrat
  • Purpose | Summer house
  • Constructor/Client | The Architect
  • Architectural Design | Avanto Architects Ltd
  • Structural design | Konstru Oy
  • Year completed | 2010
  • Costs | 150 000€
  • Photographs | Avanto Architects Ltd
  • Text | Ville Hara