9.7.2020

Talo Åkerudden

Åkerudden sijaitsee Tenholassa, Bonäsbåset -nimisen järven rannalla, osana länsiuusmaalaista kulttuurimaisemaa. Tontti on vanhaa peltoa ja lohkottu tilasta, joka on ollut suvun omistuksessa useita sukupolvia. Rakennus on vapaa-ajan asunto, mutta se on suunniteltu ja rakennettu ympärivuotiseen käyttöön. Kokonaisuuden tulevat aikanaan täydentämään kaksi ulkorakennusta ja rantasauna.

Talon arkkitehtuuri pohjautuu rakennuspaikan ominaisuuksiin ja sen kulttuuriseen kontekstiin. Tavoitteena on ollut aitous, konstailemattomuus, paikallisuus ja kaunis käsityön jälki. Muotokieleltään yksinkertainen ja pitkänomainen rakennus asettuu luontevasti avoimeen peltomaisemaan. Selkeydessään ja näennäisessä vaatimattomuudessaan rakennus on lähellä perinteistä rakentamista kuitenkaan sitä jäljittelemättä.

Rakennuksen kantava, massiivipuusta tehty puupalkkirakenne on jätetty sisätiloissa näkyviin ja se rytmittää tiloja luontevasti. Tilat on jaoteltu karkeasti yksityisiin ja yhteisiin. Sisäänkäynti sijoittuu akselina näiden tilojen väliin. Olohuone ja keittiö vievät lähes puolet rakennuksen pohjapinta-alasta ja yhdessä parven kanssa nämä muodostavat avoimen, soljuvan tilan. Yksityisimmät tilat on sijoitettu sisäänkäynnin suunnasta näkösuojaan, aamuaurinkoon avautumaan. Kaikista asuintiloista on järvinäkymä. Parvelle johtava porras sijaitsee mustaksi maalatussa, osb-levyllä verhotussa kapeassa välikössä. Liukuovien, yhtenäisten pintojen ja suurten ikkunoiden ansiosta syntyy illuusio paljon suuremmasta talosta. Luonto ja valon vaihtelu ovat rakennuksessa intensiivisesti läsnä. Kevään räjähtävä vehreys, kesäniityn romanttinen loisto, syksyn maanläheiset värit ja talven häikäisevän puhdas, lumesta heijastuva valo luovat omat tunnelmansa sisätiloihin.

Rakenteeltaan talo on hengittävä ja se on rakennettu kokonaan puusta.

10-tuumainen puupalkkirakenne on tehty paikallisesta kuusesta. Julkisivumateriaalina on käytetty käsittelemätöntä 32x150mm haapalautaa. Sisäseinät ja katot on verhoiltu tervaleppäpaneelilla. Paneelia on käytetty kolmessa eri leveydessä. Lattiat ja terassit ovat tapaninpäivän 2011 myrskyn kaatamaa douglaskuusta, Metsäntutkimuslaitoksen paikalliselta Solbölen tilalta. Puutavara on paikallisesti jalostettu. Pinnat on öljytty, valkoöljytty tai jätetty käsittelemättä. Kiintokalusteissa on käytetty tammea, tammiviilua ja lehtikuusta. Ikkunoissa, ovissa ja piiloon jäävissä runkorakenteissa on käytetty mäntyä. Rakennuksen eristeenä on käytetty pellavaeristettä ja Ekovillaa. Sadevesikourut on integroitu räystäsrakenteeseen julkisivuverhouksen taakse. 

Faktat kohteesta

Talo Åkerudden

  • Sijainti | Tenhola, Raasepori
  • Käyttötarkoitus | Vapaa-ajan asunto
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Yksityinen
  • Arkkitehtisuunnittelu | Mathias Nyström, arkkitehti
  • Rakennesuunnittelu | Ingenjörsbyrå Fagerholm, S-Trä Öb
  • Urakoitisija | Ronnys Bygg, S-Trä Öb, Karis VVS-torg, Hangö Elektriska, omistajat itse
  • Puuosien toimittaja | S-Trä Öb: puupalkkirakenne ja sen pystytys, douglaskuusi, lehtikuusi; Stefans såg och gräv Ab: haapalauta, runkopuu; Tenala Cirkelsåg: leppäpaneeli (profiilin suunnittelu Mathias Nyström); Trävaruhuset: runkopuu, osb-levyt
  • Sähkösuunnittelu | Eltjänst
  • LVI-Suunnittelu | VVS-planering
  • Tilavuus | 575 m3
  • Kerrosala | 137 m2
  • Kokonaisala | 123 m2
  • Valmistusvuosi | 2014
  • Valokuvat | Kuvio Architectural Photography ja Mathias Nyström
  • Teksti | Mathias Nyström