9.5.2023

Etelä-Ruotsi

Göteborg

White Architectien suunnittelema Nodi on yksi Ruotsin ensimmäisistä puisista toimistorakennuksista. Viisikerroksinen rakennus tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän eri toimintoja: pohjakerroksessa on liiketiloja, ja neljässä ylemmässä kerroksessa toimistotiloja sekä kattoterassi.

Rakennuksen kokonaispinta-ala on 4 660 m². Kohteen rakennuttaja on Next Step Group. Hanke alkoi vuonna 2019 ja valmistui vuonna 2021.

World of Volvo

Universeum-rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Gert Wingårdh. Rakennus avattiin yleisölle vuonna 2001. Uusi lisäosa Wisdome (kuvassa) avattiin yleisölle kesällä 2023.

Rakennuksen päämateriaalit ovat puu, lasi ja betoni. Tiedekeskus Universeumissa on useita erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Rakennuksen sisäänkäynti on pohjoissuunnassa, jossa ”puulaivan” kaksi ulkonevaa näyttelytasoa tarjoavat ekspressionistisen muodon. Kadunpuoleisen julkisivun lasiseinämän pystysaumat on peitetty puukehyksillä, jolloin rakennus näyttää kokonaan puiselle.

Landamäreskolan – S-muotoinen koulurakennus sijaitsee Göteborgin sydämessä. Rakennuksen rakenne, julkisivu ja kalusteet ovat 80 % puuta, mikä tekee siitä ympäristön kannalta kestävän ja visuaalisesti vaikuttavan. Vuonna 2016 rakennettu, Wahlström ja Steijner Arkitekter AB:n suunnittelema Landamäreskolan on kooltaan 5 000 m² ja se tarjoaa tilavan ja viihtyisän oppimisympäristön jopa 400 opiskelijalle. Myös rakennuksen maisema on suunniteltu huolella. Piha-alueella on 8 000 m² avointa tilaa, jossa on runsaasti tilaa lapsille leikkiä ja oppia.

Växjö

Växjön asema ja kunnantalo – Kokonaan puusta rakennettu keskus on valmistunut vuonna 2021. Se oli ehdolla vuoden 2022 rakennuskohteeksi. Kokonaispinta-ala on noin 16 400 m², josta kunnantalon osuus on noin 13 770 m². Uusi rakennus toteutettiin, koska vanhassa kunnantalossa oli huono ilmanvaihto. Uudessa rakennuksessa on noin 600 työpaikkaa.

Aseman osuus rakennuksesta on noin 1 850 m². Uudella asemalla on odotusaula, liiketiloja, kauppoja ja muita tiloja. Asema onkin asukkaiden ja vierailijoiden yhteinen kohtaamispaikka ja sosiaalinen keskus.

Växjön vehreyden ympäröimä Päiväkoti Äventyret on liimapuurakenteinen. Kerto-elementeistä valmistettu runko muodostaa tukevan perustan, joka sulautuu saumattomasti ympäröivään metsään.

Rakennuksen toisessa kerroksessa sijaitsee taidestudio, kirjasto ja opetustiloja. Studion ikkunoista on miellyttävä näkymä vehreään maisemaan, johon sulautuu sedum-puutarha. Monet päivittäiset toiminnot tapahtuvat päiväkodin toimintafilosofian mukaisesti kokonaan tai osittain ulkona.

Äventyret päiväkoti palkittiin Växjön kunnan arvostetulla rakennuspalkinnolla vuonna 2021, mikä vahvistaa sen asemaa arkkitehtonisena helmenä. Rakennuksen pinta-ala on 1 221 m2. Rakennuksen omistaa Vöfab, ja se on ollut toiminnassa vuodesta 2020 lähtien.

Södra Climate Arena on moderni tennisareena Växjössä. Arkkitehti Kent Pedersenin suunnittelema rakennus valmistui 2012 kulttuuri- ja vapaa-ajankeskukseksi.

Yksi Ruotsin suurimmista investoinneista puukerrostelojen rakentamiseen on Välle Broar, joka sijaitsee Växjön eteläosassa. Rakennukseen liittyvä pitkäaikainen tutkimushanke on toteutettu yhteistyössä Linnaeus-yliopiston, metsäkonserni Södran ja puutuoteteollisuuden kanssa. Hankkeessa rakennetaan erilaisia asuntoja, mukaan lukien opiskelija-asuntoja.