9.5.2023

Opintomatka Ruotsiin

Puuinfo järjesti opintomatkan Ruotsiin Göteborgiin ja Växjöhön 25.-27.09.2023.

Göteborgissa tutustuimme puurakenteiseen toimistorakennukseen Nodiin, Ruotsin kansalliseen tiedekeskus Universeumiin ja sen uuteen Wisdome-lisärakennukseen. Lisäksi vierailimme Landamärenskolanissa arkkitehti Jurgen Wahlströmin opastuksella.

Växjössa oppaanamme oli puualan asiantuntija Olivia Thim, jonka opastuksella tutustuimme Välle Broar -asuntorakentamiskohteeseen, Växjön asemaan ja kunnantaloon, Södra Climate Arena -liikuntahalliin sekä Äventyret-päiväkotiin.

Osallistujien oli mahdollista jäädä lisäveloituksesta Forum Wood Building 2023 tapahtumaan Växjöhön. Tapahtuma järjestettiin 28.-29.9.2023. Lisätietoa löydät sivun alaosasta.

OHJELMA

Maanantai 25.9.

18:55-19:55 Lento Helsinki-Göteborg
21:00 Kirjautuminen hotelliin, Scandic Mölndal

Tiistai 26.9.

6:30 Aamupala
8:00 Vierailu puurakenteiseen toimisrakennukseen Nodiin

White Architectien suunnittelema Nodi on yksi Ruotsin ensimmäisistä puisista toimistorakennuksista. Kohdetta on esittelemässä arkkitehti Joakim Hansson. Viisikerroksinen rakennus tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän eri toimintoja: pohjakerroksessa on liiketiloja, ja neljässä ylemmässä kerroksessa toimistotiloja sekä kattoterassi.

Rakennuksen kokonaispinta-ala on 4660 m². Kohteen rakennuttaja on Next Step Group. Hanke alkoi vuonna 2019 ja valmistui vuonna 2021.

10:00 Lyhyt esittelykierros rakennustyömaan ulkopuolelta, World of Volvo
11:00 Vierailu tiedekeskus Universeum ja Wisdome

Universeum-rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Gert Wingårdh. Rakennus avattiin yleisölle vuonna 2001. Nyt uusi lisäosa Wisdome (kuvassa) avataan yleisölle kesällä 2023.

Rakennuksen päämateriaalit ovat puu, lasi ja betoni. Tiedekeskus Universeumissa on useita erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Rakennuksen sisäänkäynti on pohjoissuunnassa, jossa ”puulaivan” kaksi ulkonevaa näyttelytasoa tarjoavat ekspressionistisen muodon. Kadunpuoleisen julkisivun lasiseinämän pystysaumat on peitetty puukehyksillä, jolloin rakennus näyttää kokonaan puiselle.

12:45 Lounas

14:15 Vierailu Landamäreskolan

Landamäreskolan – S-muotoinen koulurakennus sijaitsee Göteborgin sydämessä. Rakennuksen rakenne, julkisivu ja kalusteet ovat 80 % puuta, mikä tekee siitä ympäristön kannalta kestävän ja visuaalisesti vaikuttavan. Vuonna 2016 rakennettu, tunnettujen arkkitehtien Wahlström ja Steijner Arkitekter AB:n suunnittelema Landamäreskolan on kooltaan 5000 m² ja se tarjoaa tilavan ja viihtyisän oppimisympäristön jopa 400 opiskelijalle. Myös rakennuksen maisema on suunniteltu huolella: Piha-alueella on 8000 m² avointa tilaa, jossa on runsaasti tilaa lapsille leikkiä ja oppia.

16:10 Lähtö Växjöhön bussilla
18:30 Illallinen, Wardshuset Bredaryd
21:00 Saapuminen hotellille

Keskiviikko 27.9.

7:00 Aamupala
8:30 Vierailu Växjön asemalla ja kunnantalossa 

Kokonaan puusta rakennettu keskus on valmistunut vuonna 2021. Se oli ehdolla vuoden 2022 rakennuskohteeksi. Kokonaispinta-ala on noin 16 400 m², josta kunnantalon osuus on noin 13 770 m². Uusi rakennus toteutettiin, koska vanhassa kunnantalossa oli huono ilmanvaihto. Uudessa rakennuksessa on noin 600 työpaikkaa.

Aseman osuus rakennuksesta on noin 1 850 m². Uudella asemalla on odotusaula, liiketiloja, kauppoja ja muita tiloja. Asema onkin asukkaiden ja vierailijoiden yhteinen kohtaamispaikka ja sosiaalinen keskus.

9:30 Vierailu Päiväkoti Äventyret

Växjön vehreyden ympäröimä Äventyretin päiväkoti on liimapuurakenteinen. Kerto-elementeistä valmistettu runko muodostaa tukevan perustan, joka sulautuu saumattomasti ympäröivään metsään.

Rakennuksen toisessa kerroksessa sijaitsee taidestudio, kirjasto ja opetustiloja. Studion ikkunoista on miellyttävä näkymä vehreään maisemaan, johon sulautuu sedum-puutarha. Monet päivittäiset toiminnot tapahtuvat päiväkodin toimintafilosofian mukaisesti kokonaan tai osittain ulkona.

Äventyret päiväkoti palkittiin Växjön kunnan arvostetulla rakennuspalkinnolla vuonna 2021, mikä vahvistaa sen asemaa arkkitehtonisena helmenä. Rakennuksen pinta-ala on 1 221 m2. Rakennuksen omistaa Vöfab, ja se on ollut toiminnassa vuodesta 2020 lähtien.

10:30 Vierailu Södra Climate Arena -liikuntahalliin

Södra Climate Arena on moderni tennisareena Växjössä. Arkkitehti Kent Pedersenin suunnittelema rakennus valmistui 2012 kulttuuri- ja vapaa-ajankeskukseksi.

11:30 Tutustuminen Välle Broar -asuinalueen rakennuksiin

Yksi Ruotsin suurimmista investoinneista puukerrostelojen rakentamiseen on Välle Broar, joka sijaitsee Växjön eteläosassa. Rakennukseen liittyvä pitkäaikainen tutkimushanke on toteutettu yhteistyössä Linnaeus-yliopiston, metsäkonserni Södran ja puutuoteteollisuuden kanssa. Hankkeessa rakennetaan erilaisia asuntoja, mukaan lukien opiskelija-asuntoja.

12:30 Lounas
14:00 Paluumatka bussilla Göteborgiin
17:30 Saapuminen lentokentälle
20:25-23:15 Lento Göteborg-Helsinki

Opintomatkan ohjelma päättyy Växjöhön klo 14, jonka jälkeen on kuljetus takaisin Göteborgiin. Osallistujien on kuitenkin mahdollista jäädä Växjöhön ja osallistua puurakentamisen seminaariin Forum Wood Building Nordic 28.-29.9. Växjössa. Seminaariin osallistuminen veloitetaan erikseen. Tapahtuman sivun löydät täältä: https://www.forum-holzbau.com/nordic/index.php

Hinta, osallistumisehdot ja laskutus

Hintaan sisältyy matkan kannalta oleelliset kulut, kuten lennot, majoitus yhden hengen huoneessa, ohjelmaan merkityt kuljetukset ja ateriat (2 x lounas, 1 x illallinen) sekä matkanjärjestäjä.

Ilmoittautumisen jälkeen osallistujalle lähetetään lasku, joka tulee olla maksettuna ennen matkan alkua. Sähköinen laskutus ja sähköpostilasku veloituksetta. Paperilaskuihin lisätään 5 euron laskutuslisä.

Tutustu ohjeisiin ja peruutusehtoihin täällä.

Puuinfo pidättää oikeuden muutoksiin. Pienet muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Lisätietoja: Puuinfo Oy, info@puuinfo.fi