9.7.2020

Göstan paviljonki

Serlachiuksen taidemuseon Göstan laajennuksessa on kolme erikokoista näyttelytilaa, juhlasali, museokauppa ja ravintola sekä taidekokoelman säilytys- ja konservointitilat. Uusi paviljonkimainen rakennus kytkeytyy lasisella yhdyskäytävällä vuonna 1935 rakennettuun taidemuseoon.

Pitkänä kaarena järven rantaan laskeutuva rakennus kunnioittaa ympäristöään. Vanhan, arvokkaan puiston ja puuston suojeluun on kiinnitetty erityistä huomiota. Arkkitehtonisina tavoitteina ovat sisä- ja ulkotilojen välinen suhde sekä vuoropuhelu olemassa olevien rakennusten ja ympäristön kanssa.

Paviljonki on 135 metriä pitkä ja parhaimmillaan 17 metriä korkea. Kantavana rakenteena on noin sata liimapuupilareista ja -palkeista tehtyä kehää, jotka näkyvät sekä ulko- että sisätilassa. Betonista välipohjaa kantavat kehät rytmittävät sisätilaa ja antavat rakennukselle sen ominaisluonteen.

Julkisivussa vaihtelevat lasi- ja puupinnat. Lasipintojen epäsäännöllinen geometria heijastaa ympäröivää maisemaa. Kuultokäsitellystä kuusilaudasta tehdyt ulkoverhouskentät ovat yhdestä kulmastaan muita nurkkia korkeammalle. Laudoituksen kiertyminen ja verhousta kannattavan liimapuurakenteen rytmi synnyttävät kolmiulotteisen, auringonvalossa elävän pinnan.

Lattiat ovat tammea. Liimapuukehien väleihin asennetut alakatot ovat kuusilautaa ja työtiloissa kuusirimaa. Puupinnat on palosuojattu, mutta sisätiloja ei ole sprinklattu. Suunnittelussa vakioratkaisuja ja -tuotteita on yhdistetty mittatilaustyönä tehtyihin yksityiskohtiin.

Rakennuksessa ole juuri lainkaan suoria nurkkia, mikä asetti korkeat vaatimukset puuosien esivalmistukselle ja asennukselle. Serlachius-museon Göstan paviljonki on saanut Spanish International Architecture Prize -palkinnon. Lisäksi se on ehdolla Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon saajaksi.

Taidemuseo Gösta

Vanha kartano on rakennettu vuonna 1935. Arkkitehti Jarl Eklund suunnitteli sen vuorineuvos Gösta Serlachiuksen edustuskodiksi. Taidemuseokäytössä kartano on ollut vuodesta 1945. Laajennusosan rakennustyöt käynnistyivät marraskuussa 2012. Uudistunut taidemuseo avattiin kesäkuussa 2014. 

Puupalkinto 2014 voittaja

Faktat kohteesta

Göstan paviljonki

  • Sijainti | Mänttä
  • Käyttötarkoitus | Museo
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Gösta Serlachiuksen taidesäätiö
  • Arkkitehtisuunnittelu | Huttunen-Lipasti-Pakkanen Arkkitehdit ja MX_SI Architectural studio
  • Rakennesuunnittelu | A-Insinöörit Oy / Launo Laatikainen
  • Urakoitisija | Jämsän Kone- ja Rakennuspalvelu Oy sekä Rakennuttajakonsultti: Pöyry CM Oy / Lauri Blom Kone- ja Rakennuspalvelu Oy
  • Puuosien toimittaja | Puuelementit: Late-Rakenteet Oy; Sisätilat: Inlook Oy
  • Sähkösuunnittelu | Sähkötekniikka Kari Siren Oy
  • Kokonaisala | 5 700 m2
  • Valmistusvuosi | 2014
  • Kustannukset | 19 000 000€
  • Valokuvat | Mikko Auerniitty