4.10.2021

Helsinki Biennaali -paviljonki

Helsinki Biennaali -paviljonki rakennettiin lähtöportiksi Vallisaaressa järjestettyyn Helsinki Biennaali -taidetapahtumaan. Rakennus toimii samalla myös kaupunkilaisten avoimena, merellisenä oleskelutilana Eteläsataman historiallisessa miljöössä.

Puurakenteisen paviljongin muoto on saanut inspiraationsa Vallisaaren kalliolammista sekä hiidenkirnuista ja tuo Vallisaaren tunnelmaa Eteläsatamaan. Konseptin kantavana ideana on ollut ilmentää Vallisaaren rantakallion muotoja puurakenteena.

Kontrastina sataman kivipainotteiseen ja karheaan ympäristöön puurakennus on helposti lähestyttävä ja turvallinen paikka tulla suojaan tai levätä kaupungin vilskeeltä. Paviljongin plastinen ja orgaaninen muoto on verhottu laivarakennuksen tapaan taivutetuilla laudoituksilla. Puumateriaalin käyttö synnyttää vuoropuhelua ympäröivien puurakenteiden, kuten laitureiden ja penkkien, välillä.

Biennaalin puupaviljongin kunnianhimoisen konseptin toteutuksessa on vahvasti ollut mukana puurakentaja Marko Suonpää Timberpointilta. Hänen kanssaan on yhteistyössä haettu ratkaisuja, kuinka konseptin muodot voidaan toteuttaa puurakenteisina.

Paviljongin muodon muodostavat rakenneosat on valmistettu digitaalisesti tarkkaa 3D-mallia käyttäen. Verhouksen puuosat on taivutettu kaareviin muotoihin höyrytyksen avulla. Kuuma höyrykäsittely tekee mahdolliseksi jäykkien puurimojen taivuttamisen muotoonsa. Puurimojen jäähdyttyä ja kuivettua rimat jäävät kaarevaan muotoonsa, eivätkä enää pyri suoristumaan.

Rakennuselementit rakennettiin Timberpointin kokoonpanotiloissa Loviisassa, ja ne kuljetettiin merta pitkin proomuilla tontille koottavaksi. Kuljetus onnistui Loviisasta meriteitse modulaarisen rakenteen ansiosta.

Rakennus muodostuu avoimista ja suljetuista puuelementeistä, jotka on kiinnitetty toisiinsa pulteilla. Elementit on valmistettu liimapuusta ja metallisista liitospaloista, verhoiltu LVL-levyillä ja viimeistelty muotoon taivutetuilla, tervan sävyyn puuöljyllä käsitellyillä mäntyrimoilla.

Sisätilojen puupinnat on käsitelty puuöljyllä luonnollisen, vaalean sävyn säilyttämiseksi. Rakennuksen pihakannet on valmistettu öljytyistä mäntylankuista, ja pyöreä keskipiha on pinnoitettu harmaannutetuilla pystypuurungoilla sekä valkoisella kvartsihiekalla.

Faktat kohteesta

Helsinki Biennaali -paviljonki

  • Sijainti | Helsinki
  • Käyttötarkoitus | Lipunmyynti-, info- ja oleskelutila
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Helsingin kaupunki
  • Kokonaisala | 187 m2
  • Tilavuus | 374 m3
  • Arkkitehtisuunnittelu | Verstas Arkkitehdit Oy
  • Rakennesuunnittelu | Expecon
  • Palotekninen suunnittelu | Paloässät
  • LVIA-suunnittelu | Sitowise
  • Pääurakoitsija | Stara
  • Puuosien toimittaja | Timberpoint
  • Valokuvat | Pyry Kantonen ja Tuomas Uusheimo