10.7.2020

KOTI

KOTI toi suomalaisen yhteisöllisen aittakokemuksen elettäväksi Pariisin Suomi-instituutin saliin keväällä 2017. Muotoilija Linda Bergrothin suunnittelema KOTI on inspiroitunut suomalaisesta mutkattomasta vieraanvaraisuudesta ja kesämökkiperinteestä. Hanke on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

Muotoilija Linda Bergrothin KOTI on kuudesta puuaitasta koostuva installaatio, josta kuka tahansa voi varata yöpymisen. Se tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden nauttia suomalaisesta huippumuotoilusta, kulttuurista ja majoituksesta. Päivisin aitat ovat näyttelykäytössä ja kenen tahansa vierailtavissa.

Aitat olivat esillä Pariisin Suomi-instituutissa tammikuusta toukokuuhun 2017. Ne on tarkoitus tuoda koettavaksi myös Helsinkiin. Kuudesta aitasta löytyy majoitustilaa yhteensä 12 hengelle.

Aittojen rakennusmateriaali on massiivikuusi. Puuta ei ole pintakäsitelty lainkaan, joten puun tuoksu tuntui tilassa koko näyttelyn ajan. Puun tuoksu oli etenkin pariisilaisille elämys.

Aittojen ovet ovat maalatut. Ovien värit ovat erikokoisten aittojen koodeja varausjärjestelmässä. Koko kylän värimaailmassa on pyritty suomalaisen luonnon kevään värien heleyteen.

Aittakylän lähtökohta on suomalainen mutkaton vieraanvaisuus ja kesämökkiperinne. Kesämökeille on rakennettu nukkuma-aittoja lisää tarpeen mukaan lapsille ja sukulaisille. Kullakin vieraalla on oma yksityinen tilansa aitassa. Yhteisöllisyys toteutuu ulkona ja yhteisen ruokapöydän ääressä.

Aittakylässä yksityinen tila yhdistyy yhteisölliseen asumiseen avoimen, yhteisen laiturialueen kautta, jossa vierailijat pääsevät tutustumaan naapuriaittojen majoittujiin sekä ruokailemaan yhdessä. Bergrothin mukaan Suomessa, kuten muuallakin, koti on elämän keskiö ja sydän. Kodin lisäksi suomalaisille toinen lähes yhtä tärkeä paikka on kesämökki, jossa rauhoitutaan, virkistäydytään ja vietetään aikaa perheen kanssa.

Aitoissa ei ole ikkunoita, mikä parantaa niiden yksityisyyden suojaa näyttelytilassa. Julkisivujen vaakasäleikkö siivilöi valoa sisään aittaan. Suljetun paikan tunteen estää säleikön rakenne, jonka vuoksi aitassa oleva näkee ulos vaikka ulkopuolelta ei näe sisään aittaan.

Aittojen varustelu on mahdollisimman tarkoituksenmukaista ja pelkistettyä. Huolella valitut, kauniit minimalistiset kalusteet ja varusteet yhdessä luonnonmateriaalien ja valon kanssa antavat aittakylälle sen Suomi-tunnelman.

KOTI on osa suomen Benelux-maiden, Lontoon, Berliinin ja Pariisin kulttuuri-instituuttien Mobile Home 2017 -suurhanketta, joka tutkii kodin merkityksiä taiteen, tieteen, yhteiskunnallisten ilmiöiden ja elämyksellisyyden kautta. Vuoden aikana näihin eurooppalaisiin metropoleihin nousee neljä erilaista näkökulmaa siitä, mitä koti voi merkitä tänä päivänä.

Linda Bergroth tuli mukaan hankkeeseen Suomen Pariisin Kulttuuri-instituutin pyynnöstä. Aittakylän suunnitelmien lisäksi hän on toiminut näyttelyn kuraattorina.

Mobile Home 2017 on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017. Elokuussa 2017 KOTI saapuu Suomeen ja tulee vierailijoiden asuttavaksi Torikorttelien Valkoiseen saliin. Majoitusvaraukset aittoihin tehdään Airbnb-sivuston kautta.

Lisää tietoa hankkeesta:

www.kotisleepover.com
www.mobilehome2017.com
www.institut-finlandais.fr

Faktat kohteesta

KOTI

  • Sijainti | Suomen Pariisin kulttuuri-instituutti; 60 rue des Écoles, 75005, Paris
  • Käyttötarkoitus | Näyttely- ja majoitusrakenne
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Suomen Benelux-maiden, Lontoon, Berliinin ja Pariisin kulttuuri-instituuttien Mobile Home 2017 –suurhanke, Suomen Pariisin insituutti. Hanketta tukevat lisäksi Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Taiteen edistämiskeskus.
  • Arkkitehtisuunnittelu | Linda Bergroth
  • Puuosien toimittaja | Mäntsälän saha Oy
  • Valokuvat | Kaapo Kamu
  • Teksti | Puuinfo Oy