8.7.2020

Luontokeskus Haltia

Haltiaa ympäröivät suomalaisen luonnon tunnusmerkit: peruskallio, järvi ja metsä. Luontokeskus sijaitsee Nuuksion kansallispuiston laidalla, 30 kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Se tarjoaa näyttelyitä, ravintola- ja kokouspalveluja sekä tietoa luonnon merkityksestä suomalaiselle kulttuurille ja taloudelle.

Rinteessä olevan rakennuksen jokaiseen kerrokseen on yh­teys maantasosta. Pohjaker­roksessa ovat opetustilat, kes­kikerroksessa pääsisäänkäynti vastaanottoineen ja päänäyttelytilat. Ylim­mässä kerroksessa on ravintola. Vinolattiai­nen auditorio yhdistää kaksi ylintä kerrosta.

Rakennuksen pohjoissivu on istutettu jyrkkään kallioon. Eteläsivulla sisätilat jatku­vat koko seinän levyiselle parvekkeelle, josta aukeaa näkymä Nuuksion järvimaisemaan. Pitkä parveke suojaa sisätiloja lämpenemi­seltä. Muilla sivuilla kaareva puuseinä kätkee taakseen näyttelytilat.

Tilat ovat monikäyttöisiä, muunneltavia ja joustavia. Luontoystävälliset ratkaisut olivat suunnittelun lähtökohta. Rakennus käyttää sekä maa- että aurinkolämpöä. Viherkatolla on aurinkokeräimiä ja -paneeleja.

Betonisen pohjakerroksen yläpuoliset ra­kenteet on tehty ristiinliimatuista puulevyistä (CLT). Väli- ja yläpohja- sekä seinäelementit on asennettu esivalmistettuina. Ulkoverhous on vesilasikyllästettyä kuusta kuultokäsitelty­nä. Sisäpinnat ovat öljyvahalla kuullotettua, hienosahattua lautaa tai clt-levyä. Lattia on lakattua saarnilautaa.

Haltian ulkohahmossa pehmeä kaareutuva muoto kohtaa rationaalisen suorakulmaisuu­den. Rakennus esittelee monia puurakenta­misen muotoja: puusepäntaitoa sekä suora­viivaista puuelementtiasennusta yhdistettynä paikalla rakentamiseen. Perinteiset rakenta­mistavat yhdistyvät teolliseen puurakenta­miseen. Toukokuussa auenneeseen luonto­keskukseen odotetaan vuosittain 200 000 vierasta.

Puupalkinto 2013

Faktat kohteesta

Luontokeskus Haltia

  • Sijainti | Nuuksio, Espoo
  • Käyttötarkoitus | museo, ravintola ja kokoustilat
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Nuuksiokeskus Oy
  • Arkkitehtisuunnittelu | Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy
  • Rakennesuunnittelu | Insinööritoimisto Tanskanen Oy
  • Urakoitisija | YIT Rakennus Oy
  • Puuosien toimittaja | Stora Enso, Eridomic Oy
  • Kokonaisala | 3 534 m2
  • Valmistusvuosi | 2013
  • Kustannukset | 16 700 000€
  • Valokuvat | Mika Huisman
  • Teksti | Rainer Mahlamäki