10.7.2020

Virvelinrannan resurssikeskus

Hämeenlinnaan valmistunut vaikeavammaisten resurssikeskus kohoaa Vanajaveden äärellä Hämeenlinnanväylän kupeessa. Tontilla säilytettiin 1880-luvulla rakennettu puutarhurin asunto ja uudisrakennukset ryhmiteltiin sen ympärille.

Puu oli luonteva valinta rakennusmateriaaliksi, sillä uudet rakennukset ympäröivät vanhaa puutarhurin taloa. Yhtenäisen laitosrakennuksen sijaan haluttiin luoda kylämäinen kokonaisuus. Rakennukset onkin sijoiteltu niin, että niiden väliin mahtuu suojattuja piha-alueita. Ikkunoista avautuvat näkymät Vanajaveden rantaan.

Keskus koostuu vammaisten päivätoiminnan tiloista, vammaispalveluista ja tukiasunnoista. Päivätoimintakeskus on kokonaisuuden suurin rakennus. Siinä on ravintola, sali, kylpyläosasto ja erilaiset terapiatilat sekä kolme päivätoimintasolua. Rakennuksen sydän on Vanajaveden yli Hämeenlinnan keskustaa kohti avautuva sisäpiha.

Asuntoyksiköt on jaettu kolmeen rakennukseen: rivitaloon, atriumtaloon ja paritaloon. Rivitalo tarjoaa asuntoja itsenäiseen asumiseen kykeneville. Enemmän tukea tarvitsevat asuvat pari- tai atriumtalossa, joissa on myös yhteistiloja. Pihapiiriin avautuvien asuntojen yksityisyyttä on lisätty terassilla, jota suojaa liimapuinen köynnössäleikkö. Säleikkö tarjoaa aurinkosuojan etelään avautuville asunnoille.

Pääasiallinen julkisivumateriaali on puu. Vain moottoritien puoleinen rakennusryhmä on rapattu. Puujulkisivujen italianpunainen öljymaali muistuttaa perinteisestä kyläympäristöstä.

Rakennukset valmistuivat keväällä 2010.

Faktat kohteesta

Virvelinrannan resurssikeskus

  • Sijainti | Hämeenlinna
  • Käyttötarkoitus | Vaikeavammaisten resurssikeskus
  • Arkkitehtisuunnittelu | Arkkitehtitoimisto A-Konsultit Oy ja Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä Oy
  • Rakennesuunnittelu | Jorma Jääskeläinen
  • Valmistusvuosi | 2010
  • Valokuvat | Kimmo Räisänen ja Marko Huttunen
  • Teksti | Jyrki Iso-aho ja Juha Salmenperä