6.7.2020

Wisa Wooden Design Hotel

Harmaaksi patinoitunut puukappale on rikkoutunut keskeltä säleiksi, mikä tuo esille puun orgaanisen, vaalean rakenteen.

Sijainti meren huuhtomalla luodolla synnytti mielikuvan myrskyn kalliolle paiskaamasta ajopuusta. Hotellissa on kaksi suorakaiteista huonetta ja niiden välissä vapaamuotoinen ulkotila. Ulkotila muotoutuu huoneiden kulmasta ja korkeuserosta johtuen. Rakennus voitaisiin teoriassa palauttaa suorakaiteeksi oikaisemalla päädyt samansuuntaisiksi ja keskenään samaan tasoon.

Merellinen sijainti inspiroi kokeilemaan veneenrakennustekniikkaa lautojen taivutuksessa. Taivutetut osat tehtiin liittämällä kolme 8 mm mäntylautakerrosta päällekkäin. Sisä- ja ulkokerrokset ovat yhtenäiset, ja välikerros mahdollistaa taipumisen.

Kaikki puutuotteet ovat rautakaupan hyllytavaraa. Sisätilat ovat koivuvaneria, rakenteet kuusta ja julkisivu oksatonta mäntyä. Ulkoseinät on käsitelty harmaalla puunsuoja- aineella, ja sisäpinnat ovat öljyvahattuja.

Rakennus keskustelee ympäristönsä kanssa, osittain sulautuen ja osittain erottuen. Mielessään kalliolla voi nähdä merestä nousseen ajopuun.

Faktat kohteesta

Wisa Wooden Design Hotel

  • Sijainti | Valkosaari, Helsinki
  • Käyttötarkoitus | Hotelli
  • Rakennuttaja/Tilaaja | UPM Kymmene, Arkkitehti Pieta-Linda Auttila
  • Arkkitehtisuunnittelu | Pieta-Linda Auttila
  • Rakennesuunnittelu | Tero Sundberg, Hannu Hirsi, TKK talonrakennustekniikka
  • Urakoitisija | MPH-rakennus
  • Kokonaisala | 40 m2
  • Valmistusvuosi | 2009
  • Valokuvat | Arno de la Chapelle
  • Teksti | Pieta-Linda Auttila