7.7.2020

Tähkä-talo

Tähkä-talo on kunnostettu rohkealla otteella, mutta vanhaa kunnioittaen. Talo on yhdistelmä, jossa näkyy rakennuksen alkuperäinen henki sekä tekijöiden kädenjälki.

Talo sijaitsee Pohjois-Karjalassa, Ilomantsin vanhan kyläkeskustan Kauppatiellä. Tien varrella on säilynyt yhtenäinen puuliikerakennusten kokonaisuus, joista muodostuu idyllinen 50-luvun kylänäkymä. Kunta ja asukkaat pyrkivät kehittämään Puupogostaksi ristittyä aluetta hallitusti.

Tähkä-talon rakennutti Pohjois-Karjalan Osuusliike 30-luvulla. SOK:n rakennusosastolla laadittujen tyyppipiirustusten mukainen, funkkishenkinen osuusliike avattiin vuonna 1939. Rakennuksessa toimi ruoka- ja sekatavarakauppa sekä kahvila. Yläkerrassa oli matkustajakoti ja asuntohuoneita.

Hankimme rakennuksen omistukseemme vuonna 2003. Tarkoituksena oli remontoida se asunnoksi ja konttoritiloiksi.

Vanhaan puutaloon sopimattomien materiaalien poistamisen jälkeen vanhat vesi-, viemäri- ja lämpöputket sekä sähkövedot uusittiin. Vanhojen purutäyttöjen lisäeristeenä käytettiin puhallettavaa selluvillaa. Julkisivuverhous uusittiin tarvittavilta osin alkuperäisen mukaisella vaakalaudoituksella ja petrooliöljymaalilla pintakäsittelynä.

Pintoihin valittiin huolella hengittäviä ja aitoja materiaaleja. Rakennus eristettiin sisäpuolelta kaksinkertaisella huokoisella puukuitulevyllä, joka tapetoitiin paperitapettipohjalla ja maalattiin temperakaseiinimaalilla. Paperitapetin lisäksi sisämateriaaleina ovat kauniskuvioinen mäntyvaneri seinissä ja lattiassa, parkettitehtaan hakkeeksi menevät jalopuulaudat vahattuna lattiapinnoitteena sekä parketin ohut pintasäle aaltoilevassa ja ristikkäin punotussa sisäkatossa.

Vanhat lautalattiat, tiilimuurihormit, ovet, ikkunat ja patterit säilytettiin. Painovoimainen ilmanvaihto palautettiin koko rakennukseen. Julkisivuun palautettiin vanhan malliset näyteikkunat ja sisäänkäynti Kauppatieltä.

Kalusteet valittiin tukemaan talon funktionaalista henkeä ja skandinaavisuutta. Lähes kaikki kalusteet ovat kierrätettyjä suomalaisia klassikoita. Ekologista ajattelua remonttiin toi kierrätettyjen materiaalien sekä paikallisten materiaalintoimittajien ja rakentajien käyttö.

Yläkerta on loft-henkinen asunto. Kauppatien puoleiset huoneet on avattu yhtenäiseksi tilaksi. Vanhan matkustajakodin huonejako säilytettiin pihan puolella. Alakerrassa toimii oma arkkitehti- ja suunnittelukonttori. Katutasoon on tulevaisuudessa tarkoitus avata vielä galleria-kahvila.

Tähkä-talo valittiin Pohjois-Karjalan vuoden 2008 maakunnalliseksi rakennuskohteeksi. Uuteen elämään herätettyyn rakennukseen muutettiin keväällä 2006.

Faktat kohteesta

Tähkä-talo

  • Sijainti | Ilomantsi
  • Käyttötarkoitus | Asuinrakennus
  • Arkkitehtisuunnittelu | Arkkitehtikonttori Liimatta & Kosola
  • Sisustussuunnittelu | Nina Kosola ja Arto Liimatta
  • Kokonaisala | 690 m2
  • Valmistusvuosi | 2007
  • Valokuvat | Eija Irene Hiltunen
  • Teksti | Nina Kosola ja Arto Liimatta