14.7.2020

Studio Widnäs

Puinen studio rakennettiin Fiskarsiin, Hasselbackan mäelle. Rakennus sijaitsee historiallisen ruukkialueen laidalla, irrallaan vanhasta rakennuskannasta. Studio on asunto, työtila ja samalla koelaboratorio Karin Widnäsin tiilille, muoto-, taso- ja kakluunilaatoille, altaille sekä muille keramiikkatuotteille.

Rakennus muodostuu kolmesta yksiköstä. Työtilat, asunto ja sauna on erotettu toisistaan. Osat kokoaa yhteen kupariverhoiltu katonlape. Metsän puolella on kaksikerroksinen ja umpiseinäinen osa. Ateljeen ja asunnon väliin jää katettu ulkogalleria, eräänlainen sisääntulotori. Työ- ja olohuoneen pitkän räystään alta avautuu kaunis järvinäköala Degersjölle.

Tilat ovat toteutuneet vaiheittain. Turvekattoinen sauna, josta on valmiina hirsisalvos, muodostaa sommitelman kolmannen osan.

Rakennus tehtiin paikallisesta ”pitkästä puusta” fiskarsilaisella ammattitaidolla. Eri puulajeja on käytetty kullekin parhaiten soveltuviin tarkoituksiin. Massiiviset palkit ovat myrskyssä kaatunutta kuusta, ulkoseinät on verhottu kuusilankuin ja ulkotasot ovat lehtikuusta. Hirsisauna ja pohjoisosan kattolappeen tervatut paanut ovat haapaa. Sisälattiat ovat höylättyä, öljyvahattua kuusilautaa.

Puu- ja keramiikkapinnat ovat kaiken aikaa kosketusetäisyydellä ja siksi ne soveltuvat erinomaisesti käsityömäisesti tehtäviksi. Interiöörin vaaleat puupinnat on soinnutettu Karin Widnäsin uunikeramiikkaan ja punasavisiin laattoihin. Sisäportaan suunnitteli puuseppä Kari Virtanen. Ikkunat ja ovet toteutti puuseppä Peter Schmied. Suunnittelutyöhön osallistuivat lisäkseni Tuomas Siitonen ja Johanna Hyrkäs.

Faktat kohteesta

Studio Widnäs

  • Sijainti | Fiskars
  • Käyttötarkoitus | Asuinrakennus
  • Arkkitehtisuunnittelu | Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen Oy
  • Rakennesuunnittelu | Insinööritoimisto Matti Ollila & co
  • Urakoitisija | Risto ja Marko Niilimäki, Olli Kautto
  • Valmistusvuosi | 2005
  • Valokuvat | Kimmo Räisänen
  • Teksti | Tuomo Siitonen