2.7.2020

Talo Lehtikivi

Salpausselän reunamuodostelmalla kohoava asuinrakennus liittyy osaksi luontoa ja jääkauden muokkaamaa maisemaa. Se seisoo kallioisella rinteellä samalla tavalla kuin sitä ympäröivät, jään sattumanvaraisesti kuljettamat siirtolohkareet.

Vaihtelevan levyisillä puupaneeleilla verhoillut julkisivut on käsitelty hiilen värisellä tervapuunsuojalla. Grafiitin värinen teräspeltikate jatkuu vesikatolta päätyjulkisivuihin. Tumma väritys upottaa rakennuksen kangasmetsämaisemaan.

Pitkä ja kapea rakennus on suunnattu lounaaseen – valoisaan ja energiataloudellisesti edulliseen ilmansuuntaan. Rakennuksen taitekohdassa sijaitsee talon läpi avautuva takkahuone. Se on välittävä tila valkoisten asuintilojen ja mustan saunaosaston välissä.

Sisäpintojen puupaneelit on maalattu hengittävällä luonnonöljymaalilla. Talon kantavana runkona ovat pitkittäiset ulkoseinät ja yläpohjan poikittaiset puiset I-palkit. Ulkoilmaan rajoittuva alapohja on puurakenteinen. Lämmöneristeenä on kierrätyskuidusta valmistettu puukuitueriste.

Faktat kohteesta

Talo Lehtikivi

  • Sijainti | Lammi
  • Käyttötarkoitus | Asuinrakennus
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Kirvesmiesryhmä Matti Kantoluoto ja Matias Papinkivi
  • Arkkitehtisuunnittelu | Arkkitehtuuri Oy Lehtinen Miettunen
  • Rakennesuunnittelu | Tmi Sauli Paloniitty
  • Valmistusvuosi | 2010
  • Valokuvat | Tapio Aulu
  • Teksti | Lasse Lehtinen