8.7.2020

Talo M-M

Asuintalo M-M sijoittuu Helsingin Oulunkylään, Oulunkyläntien eteläpuolta reunustavaan pohjoisrinteeseen. Samalla tontilla, pienellä mäennyppylällä, sijaitsee yksi harvoista säilyneistä Oulunkylän huviloista. Tien vastakkaisella puolella on alunperin Oulunkylän kasinoksi rakennettu puurakennus. Uuden rakennuksen sijoituksella on pyritty täydentämään mäenrinnettä rajaavaa rakennusrivistöä ja toisaalta muodostamaan olevan puurakennuksen kanssa toimiva kokonaisuus. 

Varjoisan pohjoisrinteen vuoksi pääoleskelutilat on nostettu toiseen kerrokseen valon ja näkymien takaamiseksi sekä tilahierarkian rakentamiseksi. Rehevä puutarha, johon uudisrakennuksen tilava terassi visuaalisesti ja tilallisesti liittyy, toimii uudisrakennuksen ja olevan talon asukkaiden yhteisenä ajanviettopaikkana. Sisätiloissa julkisempi osa oleskelutilaa liittyy terassiin, parvelle taas muodostuu pienimittakaavaisempi makoilupaikka. Rakennuksen kattomuodon ansiosta näkymä olevan rakennuksen terassilta kohti kasinon rakennusta tien toisella puolella säilyy. 

Uudisrakennuksen pohjoispäädyn korkeimmassa nurkassa sijaitsee talon yksityisin paikka, vanhempien makuu- ja työtilat. Näiden alla oleskelutilojen tasossa ovat lastenhuoneet ja pihan tasossa 25 m2 erillisasunto sekä sauna- ja kodinhoitotila.

Rakennuksen pääasiallinen rakennusmateriaali on puu. Kellarikerroksen märkätilat toteutettiin rakennesuunnittelijan ehdotuksesta kivirakenteisina. Näiden päälle kiinnitettiin puinen runkorakenne ylempiä kerroksia varten. Terassin lippa on kannatettu teräspilarein. Rakennuksen julkisivumateriaaliksi valittiin siperianlehtikuusi, joka jätetään käsittelemättä ja harmaantumaan luonnollisesti. Sisällä puuta on käytetty lattiassa ja kaiteissa valkolakattuna. Puuseppä Matti Salminen toteutti keittiön loimukoivua käyttäen. 

Asiakas toivoi sisätiloiltaan mielenkiintoista, rakennuspaikan potentiaalia hyödyntävää ja arkkitehtuuriltaan persoonallista rakennusta, joka mahdollistaa yhteiselon sukulaisten kanssa, mutta toisaalta säilyttää riittävän yksityisyyden. Nyt samalla tontilla asuu neljä sukupolvea: uudisrakennuksen pääasunnon kolmekymppiset lapsineen, uudisrakennuksen erillisasunnossa asuva näiden isoäiti ja olevassa rakennuksessa asuvat kuusikymppiset. 

Sisällä keittiössä käytetty loimukoivuviilu oli puusepän itse hankkimaa puuta. Parketti ja muut puuosat sisällä eli säleikkö ja kaiteet ovat valkolakattuja.

Faktat kohteesta

Talo M-M

  • Sijainti | Helsinki
  • Käyttötarkoitus | Asuinrakennus
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Yksityinen
  • Arkkitehtisuunnittelu | Tuomas Siitonen Oy
  • Rakennesuunnittelu | Marko Kujala
  • Urakoitisija | Lapinjärven Rakennus Oy
  • Puuosien toimittaja | Parketti: valkolakattu saarni, toimittaja Romanoff Parketti; Ulkoverhous: Lehtikuusilaudat LK Lehtikuusi Oy; Terassin laudoitus (28x95 SHP): Suomen Puutukku Oy
  • Kokonaisala | 170 m2
  • Valmistusvuosi | 2013
  • Valokuvat | Tuomas Uusheimo
  • Teksti | Tuomas Siitonen