1.7.2020

Talo Pikku-Jonttu

Talo Pikku-Jonttu on sijoitettu limittäin samalle tontille talo Jontun kanssa (Arkkitehti 3/2003). Se on suunniteltu tiiviiseen ympäristöön soveltuvaksi. Hahmoltaan rakennus on simppeli perustalo, joka täydentää Espoon Pihlajarinteen hajanaista rakennuskantaa.

Talo avautuu etelänpuoleiselle pihalle. Pohjoispuoli on luonteeltaan umpinaisempi. Maantasokerroksen asuintilat liittyvät suuren liukuikkunan kautta terassille ja pihaan. Pitkä räystäs suojaa yläkerran etelään suunnattuja makuuhuoneita kuumenemiselta kesähelteillä. Kellarissa ovat työhuone, sauna ja tekniset tilat.

Tavoitteena oli tehdä kokopuutalo, päivittää hirsitalon estetiikkaa ja vastata puurakenteella tiukentuviin energiansäästötarpeisiin. Arkkitehtuurin ja rakenteen yksinkertaisuus ja eheys oli suunnittelun johtava periaate.

Rakenteena on tuplahirsirunko erikoisprofiloidusta höyläkuusihirrestä. Hirsien väli täytettiin puukuituvillalla ja sisärungon ulkopintaan asennettiin ilmansulkupaperi. Rakenne on liimaton, materiaaleina puuta ja painovoimaa.

Kuusihirsipinnat on maalattu valkoisella petrooliöljymaalilla ja mäntyikkunat ovat öljykuultokäsiteltyjä. Ikkunat ovat saksalaisvalmisteisia kippi-ikkunoita ja oleskelutilassa on puolen seinän kokoinen liukuikkuna. Räystäät tehtiin muodin vastaisesti isoiksi ja muutenkin periaatteena oli kestävän talon tekeminen.

Faktat kohteesta

Talo Pikku-Jonttu

  • Sijainti | Espoo
  • Käyttötarkoitus | Asuinrakennus
  • Arkkitehtisuunnittelu | Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä Oy
  • Rakennesuunnittelu | Mika Lammintakanen / Honkatalot Oy
  • Urakoitisija | SCC
  • Kokonaisala | 111 m2
  • Valmistusvuosi | 2008
  • Valokuvat | Kimmo Räisänen
  • Teksti | Jaakko Keppo