30.6.2020

Metla Haapastensyrjän jalostusaseman toimisto- ja laboratoriorakennus

Rakennus on perinteisen maalaistalon mukaisesti kapean suorakaiteen muotoinen ja harjakattoinen. Myös sisätilojen kolme peräkkäistä, avaraa ja vinokattoista avotilaa muistuttavat perinteistä tupaa modernisti tulkittuna.

Keskimmäinen tila on eteisen, kirjaston, salin ja kahvilan muodostama aula, josta voidaan rajata lasisten siirtoseinien ja verhojen avulla rauhallinen opetus- ja luentosali.

Aulan viereisiä avotoimistotiloja on alettu kutsua tuviksi. Tuvat avautuvat maisemaikkunoiden kautta etelään, vanhaan rakennettuun ympäristöön ja puistomaiseen metsikköön. Avotilojen pohjoissivuja reunustavat kuusipintaiset, umpinaiset tilakappaleet. Niiden alakerrassa sijaitsee laboratorio aputiloineen ja yläkerrassa ilmastointikonehuoneet. Avotilojen päätteinä ovat tervaleppäpintaiset toimistohuoneet.

Uusi rakennus sijoittuu lehtikuusimetsää kohti nousevaan rinteeseen metsänjalostusaseman pihapiirissä. Rakennuksen parina on suorakaiteen muotoinen surukuusikko. Talo on rakennettu jalostusaseman oman metsän puista ja omana työnä.

Rakennuksessa on käytetty kahtatoista eri puulajia. Suurin osa on kuitenkin valtapuulajejamme, kuusta, mäntyä, koivua ja leppää. Sisällä puupinnat ovat käsittelemättömiä tai vahattuja, ulkopinnat puolestaan kuultokäsiteltyjä.

Faktat kohteesta

Metla Haapastensyrjän jalostusaseman toimisto- ja laboratoriorakennus

  • Sijainti | Läyliäinen
  • Käyttötarkoitus | Toimisto- ja laboratoriorakennus
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Metsäntutkimuslaitos
  • Arkkitehtisuunnittelu | Arkkitehtitoimisto Häkli Ky
  • Rakennesuunnittelu | Insinööritoimisto Konstru Oy
  • Urakoitisija | Metsäntutkimuslaitos METLA
  • Kerrosala | 786 m2
  • Kokonaisala | 3 030 m2
  • Valmistusvuosi | 2007
  • Valokuvat | Jussi Tiainen
  • Teksti | Seppo Häkli