8.7.2020

Pilke-talo

Metsähallituksen Rovaniemen toimitalossa on 135 työpaikkaa sekä pohjoisten metsien kestävää käyttöä esittelevä Tiedekeskus Pilke. Talo ilmentää Metsähallituksen ympäristölinjausta. Pilkkeen rakentamisen hiilidioksidipäästöt ovat vain kolmasosa vastaavien verrokkirakennusten päästöistä.

Vuonna 2010 valmistunut talo jatkaa hienolla tavalla suurten puurakenteisten toimistorakennusten sarjaa. Se asettuu kauniisti osaksi Ounasjoen rantatörmää ja täydentää kaupungin julkisivua. Talon tilat rakentuvat kahden suuren ja valoisan sisätilan ympärille. Käyttäjiä hemmotellaan kauniisti avautuvilla jokimaisemilla.

Pilkkeen puuarkkitehtuuri on kaunista, ja se hyödyntää puun mahdollisuuksia monilla eri tavoilla – sekä rakenteellisesti että pinnoissa. Puuta on yhdistetty tarkoituksenmukaisella ja kauniilla tavalla myös muihin rakennusmateriaaleihin.

Talossa on liimapuinen pilaripalkkirunko, joka näkyy myös sisätiloissa. Ulkoseinät ovat paikalla verhottuja puuelementtejä. Puuta on käytetty runsaasti sisäpinnoissa. Näyttelytilan lattia on tehty puupölkyistä. Rakennus itsessään on oiva lisä näyttelyyn.

Pilke on erinomainen esimerkki puun kilpailukyvystä toimistorakentamisessa. Hanke alitti budjettinsa 450 000 eurolla. Rakennus toteutettiin niin, että sen kaikki osat ja toimitukset voitiin kilpailuttaa.

Vaikka Puupalkinto on ensisijaisesti arkkitehtuuripalkinto, tällä kertaa tuomaristo haluaa nostaa Pilke-talossa esiin myös tilaajan keskeisen roolin kohteen rakentamisessa. Hyvän suunnittelun ja toteutuksen lisäksi tilaajan tahto ja johdonmukaisuus ovat keskeisiä asioita pyrittäessä korkeatasoiseen puuarkkitehtuuriin.

Puupalkinto 2011

Faktat kohteesta

Pilke-talo

  • Sijainti | Rovaniemi
  • Käyttötarkoitus | Toimisto
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Metsähallitus
  • Arkkitehtisuunnittelu | Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy
  • Rakennesuunnittelu | WSP Finland Oy
  • Urakoitisija | Lemminkäinen talo Oy (Palmberg-Rakennus Oy)
  • Tilavuus | 31 500 m3
  • Kerrosala | 4 844 m2
  • Kokonaisala | 5 589 m2
  • Valmistusvuosi | 2010
  • Valokuvat | Jussi Tiainen
  • Teksti | Metsähallitus