24.5.2022

Kesäsauna Vaskosaari

Sauna sijaitsee Suomenlahden saaren pohjoisrannalla, metsän ja rantavyöhykkeen rajalla. Sijoituspaikkaa harkittiin tarkkaan. Haaveena oli täydentää asuinrakennuksen, laiturin ja rantakallion muodostama oleskelupaikka uudella rakennuksella, joka toimisi uimalaituriin ja rantaan liittyvänä saunana mutta tarjoaisi myös hieman yksityisemmän paikan vierashuoneelle.

Rakennus toteutettiin kaavan mahdollistamassa 25 neliömetrin laajuudessa. Kesäkäyttöön tarkoitetussa saunassa liukuoven ja tuuhean lepän katseilta suojaama pukeutumistila johdattaa yhdistettyyn löyly- ja peseytymistilaan. Rakennuksen toisessa päässä olevan asuinhuoneen ovi aukeaa yhteisen terassin välityksellä merimaisemaan.

Rakennuksen takaterassilla on makean veden tankki ja kajakkien säilytys. Päädyssä hakataan halot. Avoin tila vesikaton alla toimii lasten salaisena paikkana.

Vaadittu korkeus merenpinnan tasosta asettaa rakennuk­sen lattiakoron. Terassille astutaan porraskivien kautta, joista toinen on löylyhuoneen ja toinen asuinhuoneen oven edessä.

Hirsirunko veistettiin Bilnäsissa ja laivattiin paikalle. Runko koottiin sorapatjalle aseteltujen esivalmistettujen betonipilarianturoiden päälle. Hirsirungon pystytyksestä eteenpäin kokonaisuus toteutettiin talkootyönä.

Read the article in English: Vaskosaari Summer Sauna

TEKIJÄT

Tuomas Siitonen is an architect, who is currently working with small-scale architecture in his own office and teaching as a lecturer at Aalto University.

Faktat kohteesta

Kesäsauna Vaskosaari

  • Sijainti | Pyhtää
  • Käyttötarkoitus | Sauna
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Yksityinen
  • Kokonaisala | 25 m2
  • Arkkitehtisuunnittelu | Tuomas Siitonen, arkkitehti SAFA
  • Puuosien toimittaja | Tamminiemen Saha ja Höylä, Koivuniemi
  • Valokuvat | Tuomas Siitonen
  • Teksti | Tuomas Siitonen