3.7.2020

Talo Humlegård

Rakennus sijaitsee Fiskarsissa, muutaman kilometrin päässä ruukin aktiivisesta keskustasta. Se seisoo pohjoiseteläsuunnassa, metsittyneen aukean laidalla, pienellä kummulla. Lännessä pihapiiriä rajaavat vaja ja autokatos. Talon itäpuolelle on koottu hirsisauna. Etelään avautuu peltoaukea, jonka keskellä mutkittelee vanha kylätie ja pohjoisessa rakennusta suojaa korkea kallio. Alas viettävän metsän läpi pilkahtelee Fiskars järvi.

Kappalemainen asuinrakennus on kuin halkaistu talonpoikaistalo. Siinä on kolme monitoimiosaa: kaksi tupaa ja niiden välissä parvi, jonka alla ovat kylpyhuone ja vaatehuone. Sisätilaa hallitsee vaakasuuntainen kuusilauta, joka on jätetty rakenteen hengittävyyden vuoksi käsittelemättä.

Keskiosan vaneripinnat on väritetty läpikuultavalla munatemperalla: oranssi kylpyhuone, okrankeltainen vaatehuone, parven hunajanvalkoinen kylpyhuone sekä preussinsininen varasto muodostavat itsenäisen rakennuskappaleen, joka on ympäröity keväänvihreällä koivuvanerilla.

Tien suuntaan avautuva julkisivu on järeää kuusilautaa. Pystysuuntainen puoliponttilauta asennettiin vanhaan tapaan sydänpuu ulos ja tyvipuu ylös. Jokaiseen lautaan viistettiin tippanokka, ja käsittelemätön verhous harmaantuu vähitellen yksiväriseksi.

Sinkityllä aaltopellillä vuoratun itäsivun suuret ikkunat sijoitettiin vapaasti, sisätilan mukaan. Korkealla olevat aukot keräävät auringon ensisäteet ja heijastavat ne viiston kattopinnan kautta sisätilaan.

Faktat kohteesta

Talo Humlegård

  • Sijainti | Fiskars
  • Käyttötarkoitus | Vapaa-ajan asunto
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Peter Launo
  • Arkkitehtisuunnittelu | Friman.Laaksonen Arkkitehdit Oy
  • Rakennesuunnittelu | Peruskonsultit Oy, Innostructura Oy
  • Valmistusvuosi | 2007
  • Valokuvat | Rauno Träskelin
  • Teksti | Kimmo Friman