7.7.2020

Villa Valtanen

Villa Valtanen on rakennettu kallion laelle, josta avautuu näkymät kaukaisille vaaroille. Hakkuilta säästetyssä maisemassa on keloja ja vanhojen metsäpalojen koroja sekä komeita siirtolohkareita.

Tehtäväni oli suunnitella erämaan piilopirtti, joka käsittää tuvan ja saunan sekä erillisen puuvajan. Talojen väliin jää terassi, josta kuljetaan rakennuksiin sisään. Tupa ja sauna ovat lohenpyrstönurkkaisia hirsisalvoksia. Niiden väliin jää korkea oleskelutila, jonka suurten ikkunoiden kautta avautuu Metsä-Lapin vaaramaisema.

Salvokset eivät kanna, vaan ulko- ja keskilinjassa on parrurunko, johon katon kertopuupalkisto tukeutuu. Sivuseinien ulkoverhouksena on 45 millimetrin vesiponttilankku, joka antaa tervaukselle sileän ja tasaisen pinnan. Lankun ja hirren välissä ei ole tuuletusta vaan parrun levyinen suljettu ilmatila. Rakenne on sovellutus massiivipuuratkaisusta, jota olen kokeillut aiemmissa töissäni.

Rakennuksen päätyseinät on suojattu perinteisesti pitkillä räystäillä. Tervalla käsitelty, sadetakkimainen lankkurakenne mahdollistaa lyhyet räystäät sivuseinillä. Ulkoseinien tumma, tervattu pinta sulauttaa rakennuksen maastoon. Vastakohtana puun värisiksi öljytyt pinnat tuovat valoisuutta sisääntulosivuille.

Rovaniemen pohjoispuolelle, Marrasjärvelle, rakennetun talon teemana oli paikallisuus niin suunnittelun, materiaalien kuin työn osalta. Hirsisalvoksen on valmistanut pohjoissuomalainen hirsiveistämö, Ikkunat, ovet, julkisivujen profiilit ja muu puusepäntyö tehtiin paikallisin voimin. Vain aurinkopaneeli akkuineen sekä kompostoiva kuivakäymälä on tuotu kauempaa.

Faktat kohteesta

Villa Valtanen

  • Sijainti | Rovaniemi
  • Käyttötarkoitus | Vapaa-ajan asunto
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Yksityinen
  • Arkkitehtisuunnittelu | Arkkitehtitoimisto Louekari Oy
  • Rakennesuunnittelu | Jussi Tervaoja
  • Kokonaisala | 55 m2
  • Valmistusvuosi | 2011
  • Valokuvat | Lauri Louekari
  • Teksti | Lauri Louekari