9.6.2020

Vettähylkivä WISA-SpruceWR-vaneri helpottaa rakentamista vaihtelevissa kosteusolosuhteissa

UPM Plywood tuo markkinoille uuden vettähylkivän WISA-SpruceWR-vanerin, joka mahdollistaa tehokkaan ja vaivattoman rakentamisen vaihtelevissakin sää- ja kosteusolosuhteissa. WISA-SpruceWR-vanerin vettähylkivä ja hengittävä pinta hidastaa kosteuden imeytymistä levyyn ja antaa sen myös haihtua pois. Puupohjaisella aineella tehdyn pintakäsittelyn ansiosta tuote on uusiutuviin raaka-aineisiin perustuva, aidosti kestävä ja turvallinen valinta. Rakenteelliseen käyttöön tarkoitettu WISA-SpruceWR-vaneri tuo merkittäviä etuja erityisesti rakennuttajille ja rakentajille.

”Puurakentamisen suosio kasvaa, ja me haluamme tarjota siihen innovatiivisia ja vastuullisia ratkaisuja. Valmistamamme vettähylkivä WISA-SpruceWR-vaneri kestää hetkittäistä altistusta sateelle ilman, että sitä tarvitsee heti suojata kostumiselta. Työmaalla voidaan keskittyä itse rakentamiseen, kun aikaa vievä ylimääräinen materiaalien peittely säiden vaihdellessa jää pois”, UPM Plywoodin käyttökohdepäällikkö Olli Wirén sanoo.

WISA-SpruceWR-vaneria on saatavilla neljällä yleisimmällä paksuudella (12-21 mm) sekä suorareunaisena että helposti asennettavana pontattuna versiona. Kokonaan kuusesta valmistetun tuotteen tekniset ominaisuudet ovat täysin samat kuin tavallisen WISA-Spruce-vanerin: lujuutensa ja keveytensä ansiosta se soveltuu erinomaisesti kaikkeen runkorakentamiseen, kuten seiniin ja lattioihin.

WISA-SpruceWR-vanerin vettähylkivä pintakäsittely parantaa entisestään kuusivanerin erinomaisia ominaisuuksia.

”Puu turpoaa kostuessaan, mikä voi aiheuttaa rakentamisessa ongelmia ja ylimääräistä työtä. Pintojen ja reunojen vettähylkivän käsittelyn ansiosta WISA-SpruceWR-vanerilevy säilyttää mittatarkkuutensa ja muotonsa paremmin sateen yllättäessä ja palautuu tavanomaista nopeammin. Rakentaminen helpottuu ja nopeutuu, kun reunatyöstöt istuvat asennettaessa entistäkin varmemmin paikoilleen, saumat pysyvät tiiviinä eikä levy vaadi pitkää tasaantumisaikaa ennen asennusta”, UPM Plywoodin tuotepäällikkö Riku Härkonen kertoo.

Vastuullinen ja käyttäjäturvallinen valinta

WISA-SpruceWR-vanerin vettähylkivä pintakäsittely tehdään valmistusvaiheessa puupohjaisella aineella, joka ei sisällä haitallisia kemikaaleja.

”Levyn vettähylkivä pinta on hengittävä eli se päästää kosteuden myös haihtumaan pois. Koska kosteutta pääsee imeytymään levyyn vähemmän, se myös kuivuu tavallista nopeammin. Kosteuden haihtuminen puusta ehkäisee mahdollisia rakenteellisia ja terveydellisiä ongelmia myöhemmin”, Härkönen huomauttaa.

Suomessa UPM Pelloksen vaneritehtaalla valmistettu WISA-SpruceWR-vaneri on tehty kestävästi kasvatetusta ja hankitusta puumateriaalista.

Kaikille UPM:n WISA-vanereille on saatavilla kolmannen osapuolen varmentamat ja kansainvälisesti vertailukelpoiset EPD-ympäristöselosteet. Selosteet auttavat urakoitsijoita, rakennuttajia ja suunnittelijoita ymmärtämään paremmin vanereiden ympäristövaikutukset niiden koko elinkaaren ajalta raaka-aineiden hankinnasta tuotteen elinkaaren loppuun saakka. UPM Plywoodin EPD-selosteet on tehty neljälle tuoteryhmälle, jotka ovat pinnoitettu ja pinnoittamaton havuvaneri sekä pinnoitettu ja pinnoittamaton koivuvaneri.

Suomessa Rakennustietosäätiö (RTS) on hyväksynyt ja julkaissut UPM Plywoodin EPD-ympäristöselosteet. Selosteet on julkaistu myös kansainvälisen ECO Platformin listalla, minkä ansiosta ne ovat hyväksyttyjä kaikissa järjestelmään kuuluvissa eurooppalaisissa EPD-ohjelmissa.

Vettähylkivää WISA-SpruceWR-vaneria on saatavilla kaikista hyvin varustelluista rakennustarvike- ja puutavaraliikkeistä.

Lue lisää tuoteuutuudesta

Katso video Youtubessa