23.2.2021

Puurakennuksen hankinta ei ole vaikeata – ePuu-palvelu valmiina ammattilaiskäyttöön

Julkista rakentamista esittelevä ePuu-kiertue järjestettiin 15 paikkakunnalla. Kiertue aloitettiin maaliskuussa 11.3.2020, mutta kahden ensimmäisen kaupungin jälkeen kiertue jouduttiin keskeyttämään koronarajoitusten takia. Kun viruksen kanssa oli opittu elämään, ePuu-kiertuetta jatkettiin 5.11.2020 alkaen etäyhteyksien avulla. 

ePuu-kiertueen pääaiheena oli julkinen rakentaminen, joka kohdentui erityisesti koulu- ja päiväkotirakentamiseen. Puurakentamista esiteltiin kuitenkin yleisesti myös muiden käyttötarkoitusten näkökulmasta. Pääkohderyhmänä olivat viranomaiset, rakennuttajat, suunnittelijat ja opiskelijat. ePuu-kiertue tavoitti maanlaajuisesti fyysisesti ja etänä yhteensä 1400 henkilöä.

ePuu-palvelun ja -kiertueen avainviestit olivat seuraavat:

 • Puurakentamisessa on rakennusjärjestelmiä myös kokoontumis- ja liiketila- sekä hoitolaitosrakentamiseen.
 • Palomääräykset mahdollistavat myös puurunkoiset yli 2-kerroksiset kokoontumis- ja liiketilat sekä hoitolaitokset.
 • Toteutuneiden julkisten kohteiden tilastojen perusteella puurakennukset eivät ole kalliimpia kuin vastaavat muista rakennusmateriaaleista tehdyt rakennukset.
 • Asiantuntijalle puurakennuksen hankinta ei ole vaikeampaa kuin vastaavien muista rakennusmateriaaleista tehtyjen rakennusten.

ePuu-kiertueen ohjelma koostui yleisestä osasta ja teknisestä osasta. Yleisessä osassa esiteltiin joitakin toteutuneita koulu- ja päiväkotikohteita sekä näihin soveltuvia rakennusjärjestelmiä (hirsi, suurelementit, tilaelementit). Lisäksi esiteltiin puurakentamiseen soveltuvia urakkamuotoja sekä julkisten puurakennusten tilastollisia kustannustietoja. Teknisessä osassa esiteltiin yleisesti palo-, ääni- ja rakenneteknisten seikkojen vaikutusta puurakennuksen suunnitteluun ja sen kustannuksiin. Lisäksi esiteltiin ePuu-sovelluksesta löytyvät puurakennuksen palomääräysten ja rakennetyyppien määrittelyyn kehitetyt työkalut. Kiertueella oli mukana myös Kontiotuote Oy, Elementit-E Oy sekä Elementti Sampo Oy, jotka esittelivät tuotteitaan ja toteuttamiaan kohteita.

Kiertueella tullut palaute itse kiertueesta ja ePuu-sovelluksesta oli positiivista. ePuu-sovelluksesta löytyvä puurakennuksen palomääräysten määrittämiseen kehitetty työkalu koettiin erityisen hyödylliseksi. Palomääräystyökalua voidaan käyttää erillisenä ja sitä käytetään paljon suunnittelijoiden ja rakennusvalvontaviranomaisten tahoilla. Puurakennuksen kustannustaso nousi kiertueella aiheeksi, josta haluttaisiin lisää julkista tietoa. Puurakennuksiin soveltuvien urakkamuotojen esittely koettiin hyödylliseksi. ePuu-sovelluksessa oleva yritysten osio herätti myös kiinnostusta lähinnä siten, että kuinka yritys pääsee kyseiselle sivustolle.

ePuu-kiertueen rahoittamiseen osallistuivat Marjatta ja Eino Kollin säätiö, Ympäristöministeriö, Elementti Sampo Oy, Kontiotuote Oy ja Elementit-E Oy.

ePuu-kiertueen kohteet 2020:

 • Jyväskylä 11.3.
 • Seinäjoki 12.3.
 • Helsinki 5.11.
 • Pori 17.11.
 • Turku 18.11.
 • Raasepori 19.11.
 • Kajaani 24.11.
 • Oulu 25.11.
 • Rovaniemi 26.11.
 • Tampere 1.12.
 • Kotka 2.12.
 • Lappeenranta 3.12.
 • Savonlinna 8.12.
 • Kuopio 9.12.
 • Joensuu 10.12.

ePuu-työkalua kehitetään edelleen muun muassa lisäten uusien referenssikohteiden tietoja. 

Aineistot kiertueelta: