26.4.2021

Emman pyöreä rakennus voitti Heurekan Majakisan

Emman pyöreä rakennus voitti Heurekan Majakisan

Lasten unelmamajojen ideakisan liki sadan osallistujan joukosta on valittu voittajaksi 16-vuotiaan helsinkiläisen Emma Vallitun pyöreä maja.

– Arkkitehtiopinnot ovat olleet haaveena jo jonkin aikaa, Emma Vallittu kertoo.  – Olen Arkkitehtuurikoulu Arkissa, ja meidän opettaja kertoi Heurekan Majakilpailusta. Ajattelin, että onpa kiva idea.

– Kun mietin mitä tekisin, sain inspiraatiota mun huonekasvista. Sen lehdet menevät kivan kaarevasti, ja siitä syntyi koko majan muoto.

– Kun harrastaa kuvataiteita ja arkkitehtuuria, osaa tulkita ja ymmärtää taloja uudella tavalla. Näen erilaista kauneutta, ja koska eri aikoina on ollut erilaista arkkitehtuuria, myös nuo erilaiset ihanteet näkyvät. Itse pidän erityisesti modernista arkkitehtuurista ja hauskoista muodoista. Siksi kilpailutyönikin on pallo.

Emma Vallittu kannustaa rakentamaan omia majoja.

– Tietenkin pitäisi hullutella ja leikitellä. Majasta pitää tulla oman näköinen, sellainen, josta itse tykkää.

Kuvassa: Emma Vallitun unelmamaja.

Palkintoraati kiitti pyöreää majaa muotokieleltään kiinnostavaksi, raikkaaksi ja monikäyttöiseksi.

Aalto-yliopiston arkkitehti Sonja Äärelä muokkaa voittajaideasta toteuttamiskelpoiset arkkitehtipiirrokset. Ne ja mm. tarvikeluettelo julkistetaan 3.6. maksuttomasti kopioitaviksi Heurekan ja kisan yhteistyökumppaneiden verkkosivuilla. Ehkä ensi kesä olisi oikea aika tehdä vau-arkkitehtuuria edustava maja omaankin pihaan! Valmiin majan voi skaalata eri kokoon marsunpesästä puutarhamajaan, ja seinämateriaalina voi käyttää taivutettujen rimojen lisäksi vaikkapa pajunoksia tai ruokoja.

Kilpailuun osallistui liki sata ehdotusta, joiden joukossa oli luonnoksia ja piirroksia, maalauksia ja ruutukaappauksia. Valokuvin oli tallennettu poikkeuksellisen hienoja pienoismalleja.

Kaikkein eniten ehdotettiin söpöä perinteistä pikkumajaa korkealla puussa.  Eniten majoissa näkyi tikkaita ja liukumäkiä. Kaikkien majanrakentajien innoitukseksi kilpailutöistä voi nostaa esiin myös näitä elementtejä: riippusilta, keinu, aurinkopaneeli, lipputanko ja Heurekan lippu, salaluukku, terassi, jossa kukkasia, kiipeilyseinä, avattava leikkikauppaluukku, linnan muurinharjan muoto ja ulkoseinä sateenkaaren väreissä. Myös aukeavan lattialuukun alla odottavaa krokotiilia ehdotettiin, mutta sen toteuttamiseen ei edes Heurekassa ryhdytä.

Heurekan SuperPUU-näyttelyyn liittyvä maja rakennetaan Heurekan tiedepuisto Galileihin 2.-8.8. Yhteistyökumppaneina ovat Suomen ympäristöministeriö, Suomen Metsäsäätiö, Puutuoteteollisuus ry, Puutoimi Oy, Versowood ja Rothoblaas.