20.9.2021

CLT tuo kustannustehokkuutta, ekologisuutta ja modernia ulkonäköä rakentamisen eri sektoreille

Kaupallinen artikkeli on julkaistu kesäkuussa 2021 Puu-lehden numerossa 1/2021.

Teksti ja kuvat: Oy CrossLam Kuhmo Ltd.

Myyntijohtaja Ville Manninen on ilahtunut siitä, että rakennuttajat ovat heränneet modernin puurakentamisen ja CLT:n tarjoamiin mahdollisuuksiin. Kuva: Miska Puumala

Kerrostalorakentamisessa moduuli- eli tilaelementtirakentaminen yleistyy koko ajan. Rakennuttajat ovat heränneet modernin puurakentamisen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja tätä trendiä on seurattu tarkasti myös
meillä, myyntijohtaja Ville Manninen Oy CrossLam Kuhmo Ltd:ssä kertoo.

Hän korostaa, että kasvukeskittymissä rakentaminen tilaelementtitekniikkaa ja CLT:tä käyttämällä on perinteisiä rakennustapoja nopeampaa. Puukerrostalon rakennusaika työmaalla voi kestää vain joitakin kuukausia. Manninen työskentelee yrityksessä, joka on itse asiassa Suomen ensimmäinen CLT-levyn valmistaja ja toimittaja. Yrityksen tuotantolaitos sijaitsee maailman parhaan havumetsäalueen sydämessä Kuhmossa.

Tuuliniitty on puukerrostalorakentamisen lippulaiva

CrossLam on ollut mukana yhteistyökumppanina merkittävässä Tuuliniitty 1 -kerrostalokohteessa Espoossa – vastikään valmistunut rakennus on Suomen toiseksi korkein puukerrostalo. CrossLamin Kuhmossa valmistamia massiivipuuelementtejä hyödynnetään rakennuksen kantavana runkomateriaalina. Sen lisäksi CLT on esillä myös näkyvinä sisäpintoina. Rakennuksen tilaelementit ovat niin ikään kuhmolaisen Elementti Sampo Oy:n käsialaa.

– Tämä kohde on toteutettu tilaelementtitekniikalla eli puukerrostalo on ikään kuin kasattu rakennustontilla tehdasolosuhteissa valmiiksi asti tehdyistä huoneistoista ja moduuleista. Sekä CrossLamin massiivipuulaatat että Elementti Sampolla valmistetut moduulit ovat paikallista puurakentamisen osaamista parhaimmillaan.

Tuuliniitty on mahdollisesti maailman korkein tilaelementeistä rakennettu puukerrostalo – siinä on 13 kerrosta ja yhteensä 165 asuntoa. Kohde valmistui Tapiolan kaupunginosaan Espooseen.

Ville Manninen muistuttaa, että myös korkea rakentaminen ja julkinen rakentaminen voivat olla kustannuksiltaan järkevällä tasolla.

– Tilaelementtirakentamisessa rakennusaikaan sidottu pääoma saadaan tuottamaan mahdollisimman nopeasti.

Osaamiskeskittymä Kuhmossa

Manninen on erityisen vaikuttunut siitä, että pitkälle kehittyneiden puutuotteiden, teknologian ja valmistustekniikan tuntemuksen sekä tietysti rakentajien ammattitaidon karttumisen myötä CLT-rakentaminen on saanut jalansijaa Suomessa. Kehitys konkretisoituu myös pienemmillä paikkakunnilla: esimerkiksi Kuhmossa ja juuri Kantolan teollisuusalueella toimii useampikin puuteollisuuden osaajayritys.

– On ilahduttavaa, että meillä on CLT-elementtien ja massiivipuulevyjen valmistamiseen sekä CLT-rakentamiseen tietotaitoa. Lisäksi käytettävissä on korkealaatuista raaka-ainetta ihan omasta takaa, sillä valmistuksessa käytettävä puu tulee lähialueilta

Tuupalan puukoulu Kuhmon keskustan kupeessa on herättänyt ansaitusti kansainvälistä uteliaisuutta. CLT-elementit on valmistettu CrossLamin ammattilaisten toimesta. Kuvissa näkyy koulun valoisaa aulaa sekä liikuntasalia.

CLT-info:

 1. CLT-levy on massiivipuulevy, jossa on 3, 5 tai 7 lamellikerrosta liimattu ristiin
 2. On teollinen puutuote, joka valmistetaan asiakasmittoihin
 3. Levyt ovat kevyitä, jäykkiä ja kestäviä
 4. Ekologinen rakennustuote: hiilijalanjälki on pieni
 5. CLT toimii rakennuksen kantavana runkona, lisäksi valmiina sisäpintana
 6. Yksinkertainen valmistusprosessi – räätälöidyt tuotteet
 7. Tutkittua: puulla on terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia
 8. Puupinnat miellyttävät silmää ja luovat rauhallisen tunnelman

INFO:
Oy CrossLam Kuhmo Ltd.
Ville Manninen
puh. +358 44 314 1433
ville.manninen(at)crosslam.fi
www.crosslam.fi

 • Puupäivässä esitellään myös Pikku-Finlandia, Finlandia-talon remontin aikainen kongressikeskus Töölönlahden rannalla, jonne CrossLam on toimittanut kuhmolaiset CLT-levyt.
 • Kuhmon kaupunki kertoo Puupäivässä puurakentamisesta kaupunkikehittämisen strategisena valintana.
 • Lue Puu-lehti 1/2021 kokonaisuudessaan.
 • Seuraava Puu-lehti ilmestyy lokakuussa 2021. Tilaa se itsellesi (maksuton SAFA:n, RIL:n, RIA:n, SI:n, SIO:n, TKO:n, RKL:n, RTY:n ja Ornamon henkilö- ja opiskelijajäsenille kotiosoitteeseen postitettuna)
 • Tämä on Puu-lehdessä julkaistu kaupallinen artikkeli, advertoriaali.