4.10.2021

Nolla-mökki – siirrettävä puusta rakennettu lomakohde

Artikkeli on julkaistu kesäkuussa 2021 Puu-lehden numerossa 1/2021.

Teksti: Elina Viitanen| Kuvat: Teemu Lautamies

Read the article in English: Nolla cabin – a movable, wooden accommodation

Nolla Cabin mökki on kompakti ja täysin siirrettävä 10 m2 asunto, joka voidaan koota, purkaa ja kuljettaa ilman raskaita koneita. Se heijastaa elämää, joka perustuu omavaraisuuteen, uusiutuviin ratkaisuihin ja vähäpäästöisyyteen.

”Yksi näkökulma, jonka halusin tuoda suunnitteluun, oli siirrettävyys. Miksi repiä ympäristöä ja jättää se palasiksi toipumaan hitaasti rakennustyön jäljiltä, kun on olemassa ratkaisu, jonka voi käytännössä kuljettaa käsin haluttuun paikkaan ja alkaa nauttia oleskelusta saman tien ikään kuin rakennus olisi ollut aina siellä?” suunnittelija Robin Falck kysyy.

Mökin rakenteet on kiinnitetty toisiinsa ruuveilla, jotka voidaan irrottaa ja laittaa takaisin yhteen kuin palapelin palat. Jalustat ovat säädettäviä, joten mökki soveltuu erilaisiin maastoihin.

”Korjaamisen kulttuuri on häviämässä, ja ostamme nopeasti korvaavan tuotteen sen sijaan, että korjaisimme olemassa olevaa. Se ei ole kestävä tapa elää. Mielestäni nykyajan uusavuttomuus ja kyvyttömyys tehdä asioita omin käsin on hieman pelottavaa, joten halusin tehdä mökistä helposti korjattavan ja antaa sille näin loputtoman määrän elinkaaria.”

NOLLAAN PÄÄSET TUTUSTUMAAN Isosaaren linnakesaaressa, joka on yksi Helsingin seudun uloimmista saarista ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde. Nähtävyydet ja luonto ovat ainutlaatuisia. Saaressa sijaitsee seitsemän Nolla -mökkiä sekä yleinen sauna. Jokaisen Nollan käytössä on oma kanootti sekä yhteinen EGG-Grilli. Saareen liikennöidään Helsingin kauppatorilta päivittäin 30.4. – 30.9. välisenä aikana. Venekuljetus lähtee kauppatorilta klo 12.00. Paluukuljetus Isosaaren satamasta seuraavana päivänä klo 11.00. Matka-aika on noin 30 minuuttia. Lisätietoja Isosaaresta osoitteessa www.visitisosaari.fi.

Toinen mahdollinen kohde Marimekko Nolla on Marimekon, The Nolla Companyn sekä Hotel Rantapuiston yhteinen projekti, jonka tarkoituksena on edistää suomalaisen designin näkyvyyttä ja merkitystä maailmalla. Vuosaaren upeassa merenrantamiljöössä sijaitseva Marimekko Nolla on sisustettu Marimekon 2020 syysmalliston kuoseilla, jotka ovat saaneet innoituksensa retkeilystä, lähimatkailusta ja kaupungin vilinästä irtautumisesta. Lisätietoja www.nollacabins.com/marimekko.

NOLLA-MÖKEISSÄ on aurinkovoimala, joka sääolosuhteiden mukaan tuottaa vuorokaudessa energiaa noin kahden puhelimen ja tietokoneen lataukseen. Isosaaressa on lisäksi hyvä verkon kattavuus, joka mahdollistaa myös etätyöskentelyn kohteessa. Nollat on varustettu liedellä ja lämmittimellä. Varustukseen kuuluu ruoanlaittovälineet ja astiasto. Mökistä löytyy vuodepaikat täkkeineen ja tyynyineen kahdelle aikuiselle. Retkellesi tarvitset mukaan eväät, sopivan varustuksen sekä liinavaatteet tai makuupussin. Kun olet tehnyt varauksen, sinulle toimitetaan ovikoodi, jolla pääset Nollaan sisään.