5.10.2021

Niliaitta – puiden välissä leijuva talo

Artikkeli on julkaistu kesäkuussa 2021 Puu-lehden numerossa 1/2021.

Teksti: Elina Viitanen | Kuvat: Marc Goodwin, Archmospheres

Read the article in English: Niliaitta – the vision of a house hovering between the trees

Suomenselän alueella Keski-Suomessa on aiemmin ollut saamelaisasutusta. Maasto on ympäristöä korkeammalla, ja sen luontotyyppi erilainen, lähempänä pohjoisempien alueiden luontoa. Aluetta onkin kutsuttu nimellä Lapin sormi. Näistä syistä toteutettiin Niliaitasta, perinteisestä lappilaisesta alun perin varastokäyttöön tarkoitetusta rakennustyypistä moderni sovellus juuri Kivijärvelle.

Leikkaus

Aitalle kuljetaan kapeaa polkua pitkin ja se on tarkasti sijoitettu niin, että rakennustöiden takia on jouduttu kaatamaan vain muutama puu. Aitan nostaminen yhden pilarin varaan minimoi kosketuksen alla olevaan luontoon ja rakennustöiden jälkeen aitan alapuolinen metsämaasto on palautettu alkuperäiseen asuunsa siirtokunttaa käyttämällä.

”Paikan päällä huomio kiinnittyy ensimmäisenä metsämaisemaan. Kaukaa lähestyttäessä aitta sulautuu värityksensä ansiosta taustaansa ja puiden välissä leijuva talo pääsee hieman yllättämään. Maan tasossa kulkiessa rakennus ei ole maiseman edessä ja ympäristöä pystyy havainnoimaan esteettä”, osakas Mikko Jakonen huomauttaa.

Aitan sisällä kokemus on ainutlaatuinen. Koko seinän kokoisen lasin ansiosta visuaalinen yhteys ympäröivään luontoon säilyy mahdollisimman esteettömänä. Ikkunan takaa avautuva maisema hallitsee sisätilaa ja elämystä tarkoituksellisesti ja eleetön sisustus ja pinnat toimivat tälle neutraalina hallittuna taustana.

”Sisältä aitasta katsoen näkökulma paikkaan ja maisemaan on erityinen ja vahvasti arjesta irtautunut.”

Varustelutasoltaan aitta vastaa hyvätasoista hotellihuonetta. Vesiklosetti, tilava suihku ja minikeittiö on kaikki sijoitettu aitan keskelle jäävään ympäri kierrettävään ytimeen. Tähän ytimeen on myös integroitu kaikki tekniikka: ilmanvaihtokone, ilmalämpöpumppu, vesivaraaja ja sähkökeskus.

”Tällä tavalla aitan muut sisäpinnat on pystytty pitämään mahdollisimman vapaana tekniikasta ja yleisvaikutelma on harmoninen ja selkeä. Ytimen ympärille sijoittuvat tilat rajautuvat myös selkeästi toisistaan ja tekevät pienestä tilasta loogisen käyttää.”

Puurakenteisen aittaosan materiaalimaailma on kauttaaltaan ekologinen. Puu luo myös viihtyisän ilmapiirin, terveellisen sisäilman ja miellyttävän akustiikan.

”Seinä-, lattia- ja kattorakenteet ovat puuta. Eristeet ovat puukuitupohjaisia ja aitta on verhoiltu sisältä ja ulkoa puulla. Muovia ei ole käytetty rakenteissa”, Jakonen painottaa.