6.10.2021

Porvoon Galaksit – moderni mökkikylä

Artikkeli on julkaistu kesäkuussa 2021 Puu-lehden numerossa 1/2021.

Read the article in English: Porvoon Galaksit – a modern holiday home complex

Teksti: Elina Viitanen 

Porvoon Purolassa, noin kolme kilometriä Porvoon keskustasta, merenrannan tuntumassa sijaitsee Gammelbackan siirtolapuutarha-alue, jonne on toteutettu Linnunradan tähtikuvioihin perustuva seitsemän korttelin kokonaisuus. Rakenne käsittää 43 loma-asuntoa piharakennuksineen.

”Alueen sisääntuloon sijoittuu lisäksi yhteinen paikoitusalue, ja sisääntulon läheisyyteen leikkialue, yhteisrakennus, varastorakennus ja viljelypalstat sekä tilaa yhteiselle puuhailulle”, kohteen arkkitehti- ja pääsuunnittelija Ulla Hovi luettelee.

LOMA-ASUNNOT OVAT elementtirakenteisia, piha- ja yhteisrakennukset paikalla rakennettuja. Kaikki rakennukset ovat puurakenteisia, perustettu paaluperustuksille tuulettuvalla alapohjalla. Sadevedet ohjataan katoilta hulevesien kokoomasäiliöön viljelypalstojen läheisyyteen. Sieltä ne voi käyttää palstojen kasteluun. Oman pihan istutukset voi asukas valita pihasuunnittelijan tekemistä vaihtoehdoista.

”Tällaisen hankkeen arkkitehtisuunnittelussa on ajatuksena ollut, että luonto ja istutukset kasvaessaan muodostavat suojaa tuulelta ja katseilta pihapiireille, jolloin asukkaiden yksityisyys ja yhteisöllisyys toteutuvat. Alueen hieno sijainti puistomaisen ulkoilualueen ympäröimänä antaa osalle vapaa-ajan rakennuksista näkymiä pelto- ja metsäalueille, siellä voi nähdä ketun juoksentelemassa ja kuunnella lintujen viserrystä”, Hovi maalailee.

Keittiössä ja olohuoneessa luonto tulee osaksi sisustusta lattiaan saakka ulottuvista isoista ikkunoista. Myös makuualkovissa on iso ikkuna. Asuintilojen seinät ovat vaaleaa hirsipaneelia ja keittiötasot graniittia. Makuutilat sijoittuvat pääasiallisesti parvelle. Olohuoneen yhteydessä olevan tilan voi myös sisustaa makuualkoviksi. Kaikissa loma-asunnoissa on kamiina. Kylpytiloissa on sähkölattialämmitys ja asuintiloissa ilmalämpöpumppu sekä sähköpatteri.

”Loma-asuntojen rakennuksia suunnattiin siten, että terassit ja suuret ikkunapinnat avautuvat pääosin etelään ja lounaaseen. Näin saadaan auringon valo ja energia parhaiten rakennuksiin.”

RAKENNUSTEN SIJOITTELU kortteleihin ja kulkuteiden reunanäkymien muodostuminen toivat mielenkiintoisia näkökulmia suunnitteluun.

”Huomioon piti ottaa rakennusten asettuminen eri korkoihin, pihojen maaston tasoerot ja esteettömät yhteydet kulkuväylille. Lisäksi piti huomioida muun muassa pelastusteiden sijoitukset. Alueen hahmottamista helpottaa rakennusten väritys korttelikohtaisesti”, Hovi sanoo.