7.10.2021

Sauna N – tunnelmallinen puulämmitteinen pihasauna

Artikkeli on julkaistu kesäkuussa 2021 Puu-lehden numerossa 1/2021.

Teksti: Mia Heiskanen  | Kuvat: Ville Vappula Photography

Read the article in English: Sauna N – an atmospheric wood-heated yard sauna

Sauna N on yksityiselle asiakkaalle toteutettu pihasauna omalla 600 m2:n tontilla Helsingin Itä-Pakilassa, keskellä tiivistä pientalovaltaista asuinaluetta. Sauna suunniteltiin saman omistajan naapuritontilla sijaitsevan asuinrakennuksen asukkaiden käyttöön. 

Pihasaunan täyttäessä asemakaavaan merkityn asuinrakennuksen paikan täytyi suunnittelussa noudattaa asuinrakennuksen kaavamääräyksiä, vaikka kyseessä olikin pihasaunarakennus. Rakennuslupaa varten tehtiin siis energialaskelmat, osoitettiin kaavan ulkoseinille vaaditun desibeliarvon täyttyminen ja laadittiin tilasuunnitelma mahdollistamaan myös asuinkäyttö. Kerrosalaa tontin 150 m2:n rakennusoikeudesta käytettiin vain 76 m2, joten rakennuksen mahdollinen laajennussuunnitelma tuli myös ottaa huomioon.

Päälähtökohtina suunnitelmalle olivat tilojen monipuolinen käyttö sekä massiivipuun ja luonnonmateriaalien hyödyntäminen rakennusmateriaaleina. Rakennuksen tuli toimia tunnelmallisena puulämmitteisenä pihasaunana, suurelta kankaalta katsomisen mahdollistamana elokuvateatterina, vierashuoneena sekä viihtyisänä oleskelutilana. Arkkitehti sai varsin vapaat kädet luoda asiakkaan tila- ja materiaalilähtökohdista toimiva, persoonallinen ja tunnelmaltaan tilaajan toiveita vastaava kokonaisuus.

Ulkoseinät rakennettiin 270 mm paksusta massiivilamellihirrestä. Ulkoterassin avotakka muurattiin liuskekivestä, ja myös sisätiloissa käytettiin puun lisäksi liuskekiveä. Katettu terassi porealtaineen ja takkoineen on mitoitettu suuremmankin seurueen oleskeluun. Muurari työsti kaikki liuskekivimuuraukset työmaalla yhden kesän aikana. Suomalaisesta metsästä muistuttava tunnelma välittyy esimerkiksi katon ja parvikerroksen vaaleasävyisten puurimoitusaiheiden kautta. Akustinen rimakatto työstettiin valmiiksi elementeiksi puusepänverstaalla, ja elementtiasennus tehtiin työmaalla. Parven puurimakaiteet ja portaat puuseppä työsti työmaalla. 

Parven välipohja toteutettiin CLT-levystä, mikä mahdollisti ohuen rakennepaksuuden ja sellaisenaan valmiin kattopinnan. Yläpohja rakennettiin palkkirakenteisena, ja vesikatteena toimii maksaruohokate. Rakennuksessa on varsin paljon uniikkeja yksityiskohtia, ja toteutuksessa on hyödynnetty ammattilaisia, jotka hallitsevat perinteiset rakentamisen käsityötaidot.