18.10.2021

Luonnonmukaiset ja kestävät Azobe-puusillat

Tarjoamme käyttöösi luonnonmukaiset ja kestävät Azobe-puusillat.

Vuodesta 1968 Suomessa toiminut Oy Skandinaviska Träimport Ab on erikoispuutuotetukku, joka palvelee valikoimillaan kuntia, laitoksia, eri teollisuuden aloja sekä jälleenmyyjiä.

Tuote valikoimistamme löydät niin valkotammet sahatavarana, kuin vaikka FSC 100 % bangkirai-terassilaudat, mahonkiviilutetut vanerit tai azobe-sillat.

Yhtenä erikoisosaamisalueenamme olemme rakentaneet yhdessä Hollantilaisen Wijma Kampen B.V. kanssa vaativiin ulkorakentamisen kohteisiin pitkäikäisen ja huoltovapaan konseptin, jolla voimme palvella kuntia ja kaupunkeja yhteistyössä asiantuntevien suunnittelutoimistojen kanssa.

Azobe FSC 100 % puusillat

Azobe, Lophira Alata, jolla on toteutettu muun muassa 2021 valmistunut Euroopan pisin puusilta 800 m Hollantiin, on kovapuulaji, jolla on paitsi harvinaisen suuri taivutuslujuus D70 myös erinomainen kyky vastustaa lahoamista (lka 1–2, STD 350-1) ilman lisättyjä kemikaaleja tai modifiointia. Tämän lisäksi puu on erittäin kova, sen Brinell-arvo on yli 10, kun vertailuna kotimainen mänty on hieman alle 2, tai monille veneen omistajille tuttu teak 3,3. Puun paino on monesti seikka, joka hämmästyttää puukappaleen ensi kertaan käsiinsä saadessaan – azobe on hyvin painava, 1225 kg/m3, ja yksi sen nimityksistä onkin Red Ironwood.

Nämä azobe-puun luonnolliset ominaisuudet on tehneet siitä suositun materiaalin käytettäväksi usein veden läheisyydessä oleviin pitkäaikaiskohteisiin, joissa puulta odotetaan pitkää elinikää ja huoltovapautta, ilman että se olisi ympäristölle tai käyttäjilleen haitallinen.

Koska azobe on uusiutuva luonnonmateriaali, on se ominaisuuksiensa vuoksi kilpaileviin materiaaleihin verrattuna – jotka tuotetaan prosessiteollisuuden kautta – ympäristökustannuksiltaan ylivertainen.

Joissain kohteissa voi kuitenkin olla järkevä käyttää esim. teräksisiä poikkipalkkeja rakenteissa tai yhdistellä muutoin eri materiaaleja toisiinsa. Sillan kannen voi halutessaan vaikka asfaltoida. Azobe sitoo itseensä myös tuplasti enemmän (kg/m3) kasvihuonekaasuja verrattuna kevyempiin puulajeihin. Löydät CO2-nielulaskurin verkkosivuiltamme.

Vastuullisuus

Azobe tuotetaan kauttamme FSC 100 % sertifioituna. Tämä takaa, että ei pelkästään EUTR-laki tule täytetyksi, vaan myös syvemmälle menevä vapaaehtoinen vastuullisuus, jossa olemme mukana, takaa puun alkuperämaassa Afrikan Kamerunissa, ympäristölle ja työntekijöille sekä heidän perheilleen kestävän kehityksen ja asianmukaiset elinolosuhteet myös tulevaisuudessa.

Azobelle ei suoriteta avohakkuita. Hehtaarilta metsää otetaan vain noin 2–3 runkoa, jotka eivät saa olla liian nuoria tai iäkkäitä. Hakkuualueet on tarkkaan määritelty, millä alueella voi toimia tänä vuonna ja minne pitää siirtyä seuraavana vuonna. Leimikkoalueissa on 30 vuoden kierto ja alueelle, jossa on tänä vuonna toimittu, saavutaan hakkuiden osalta seuraavan kerran vasta vuonna 2051.

Tyypillisiä puusiltakohteita on kevyenliikenteen sillat. Voit pyytää hinta-arvion kohteeseesi helposti; sinun tulee tietää sillan pituus, leveys, vapaajänneväli ja kantavuusvaateet sekä millaiset kaiteet haluat. Vakiomalliston löydät sivuiltamme ja esimerkki sillan ”livenä” löydät vaikkapa Herttoniemen Kirsikkapuistosta Helsingistä.

Tutustu lisää (myös linkki CO2-laskuriin): www.traimport.fi

Vastuullisesti tuotetun (FSC) Azoben käytölle on Väyläviraston hyväksyntä vuodelta 2018.

Yhteistyössä:

Artikkeli on osa Puupäivän 2021 sisältöä. Siltapäivässä Heikki Leppänen kertoo puheenvuorossaan ”Kestävät ja luonnonmukaiset Azobe-puusillat” lisää puun käytöstä sillanrakentamisessa www.puupaiva.com