16.11.2021

Ilmastoystävällinen Piiri voitti puuarkkitehtuurikilpailun Keravalla

Puukerrostalo Asuntomessuille Keravalle -arkkitehtuurikutsukilpailun voitti työryhmä Arkkitehdit Tommila Oy & Kaleidoscope Nordic AS:n suunnitelma nimeltään Piiri. Sen rakennustapa ja -materiaalit vähentävät huomattavasti rakentamisen hiilijalanjälkeä, nopeuttavat asentamista ja helpottavat kosteudenhallintaa.

Keravan kaupunki ja kaupungin kiinteistöosakeyhtiö Nikkarinkruunu järjestivät yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn kanssa Puukerrostalo Asuntomessuille Keravalle -arkkitehtuurikutsukilpailun. Tavoitteena oli löytää sosiaalista, ekologista ja taloudellista kestävyyttä oivaltavaan ja kauniiseen arkkitehtuuriin yhdistävä puukerrostaloidea. Kilpailuun saatiin rahoitusta ympäristöministeriön puurakentamisen edistämisen ohjelmasta.

Tiiviillä aikataululla toteutettu kilpailu alkoi keväällä 2021 ammattilaisten avoimella osallistumishaulla. 48 hakijatyöryhmästä arvottiin kolme jatkamaan ehdotusten työstöä kesän ajan: Voodoo + EGA design team, Arkkitehdit Tommila + Kaleidoscope Nordic AS sekä ArkOpen + HELT arkkitehdit.

Kilpailun tuomaristo valitsi voittajaksi työryhmä Arkkitehdit Tommila Oy & Kaleidoscope Nordic AS:n ehdotuksen Piiri. Kyseessä on kokonaisvaltainen ilmastoystävällisen korttelin konsepti. Rakenneratkaisuissa on huomioitu sekä kestävä kehitys että elämisen elinkaari.

− Kaikki kilpailijat onnistuivat annetun tehtävän ratkaisemisessa, vaikka ratkaisut olivat keskenään hyvin erilaisia. Arkkitehtuurikilpailut perinteisesti kannustavat tutkimaan erilaisia vaihtoehtoja, joita toteutussuunnittelun käynnistyessä kehitetään yhdessä rakennuttajan kanssa eteenpäin. Myös voittajaehdotukselle annettiin jatkokehitysideoita liittyen muun muassa julkisivuväritykseen, kattomuotoon ja puun käyttöön, kertoo tuomariston jäsen Pekka Heikkinen, puuarkkitehtuurin professori Aalto-yliopistosta.

Tuomaristo kiitteli Piirin yksinkertaisia ja veistoksellisia rakennuksia. Lopputuloksena on rakennusryhmä, joka luo mielenkiintoista kaupunkikuvaa. Piiri rajaa hyvin suunnitellun, elävän pihatilan ja tarjoaa harkittuja näkymiä lähialueille.

Myös voittajaehdotuksen asuntosuunnittelua pidettiin korkeatasoisena. Rakennukset nousevat kävelymatkan päähän Keravan rautatieasemasta vuoden 2024 asuntomessujen asuinalueelle.

Tulevan rakennushankkeen toteuttaa Kiinteistö Oy Nikkarinkruunu. Hanke rahoitetaan ARA:n pitkäaikaisella korkotukilainalla. Nikkarinkruunun näkökulmasta hankkeen toteuttamista edesauttaa ARA:n kautta saatava käynnistämisavustus, joka on tällä hetkellä 15 000 euroa per asunto.

Voittajaehdotuksen työryhmän kokonaisedustus:

Ilkka Törmä
Ólafía Zoëga
Silje Klepsvik
Miia-Liina Tommila
Andrea Pérez Montesdeoca
Yrjänä Vuojala

Avustajat:

Peter Solovjew
Katariina Vuorio
Alaa Radam

Maisemasuunnittelu:

Nomaji maisema-arkkitehdit Oy:
Riikka Nousiainen
Inka Andelin
Maria Ilina

Tekniset asiantuntijat:

Puurakenteet:
Omtre AS:
Kristine Nore
Ivar Ragnhildstveit

Akustiikka:

Akukon Oy:
Lauri Vikström
Mikko Roininen

Kilpailun tuomariston kokoonpano:

Kilpailun järjestäjien nimeäminä: 

• Kirsi Rontu, kaupunginjohtaja, (pj), Keravan kaupunki 
• Pia Sjöroos, kaupunkisuunnittelujohtaja, Keravan kaupunki 
• Sofia Amberla, Asuntomessujen projektipäällikkö, Keravan kaupunki 
• Timo Koskinen, projektinjohtaja, Osuuskunta Suomen Asuntomessut 
• Ilkka Lahdenperä, toimitusjohtaja, Kiinteistö Oy Nikkarinkruunu 
• Juhani Solkinen, hallituksen puheenjohtaja, Kiinteistö Oy Nikkarinkruunu 
• Vesa Ijäs, yliarkkitehti, TkT, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus 

Suomen Arkkitehtiliiton nimeämänä: 

• Pekka Heikkinen, arkkitehti, Puuarkkitehtuurin professori, Aalto-yliopisto