19.11.2021

Tulevaisuuden pintakäsittelyt

Aalto-yliopiston puumateriaalitieteen ja -tekniikan apulaisprofessori Lauri Rautkari tutkii työryhmänsä kanssa puun pintakäsittelyn mahdollisuuksia. Tämän hetken tunnetuimpia puun modifiointitapoja ovat puun lämpökäsittely ja asetylointi.

Puun modifiointi aiheuttaa pysyvän muutoksen puuaineeseen ja perustuu kemialliseen, biologiseen tai fysikaaliseen käsittelyyn. Modifioinnilla voidaan parantaa puun kestävyysominaisuuksia, esimerkiksi kosteudenkestävyyttä, tai muokata puutuotteen ulkonäköä halutun kaltaiseksi. Modifiointiin ei käytetä myrkyllisiä aineita. Modifioimalla puuta uusia toiminnallisia ominaisuuksia on mahdollista saada lisättyä lähes rajattomasti.

Read the article in Finnish: The surface treatments of the future

Korvaamalla ligniini polymeereillä puusta voidaan saada läpinäkyvää. Magneettista puuta voidaan valmistaa lisäämällä magneettisia nanopartikkeleita soluonteloihin. Hohtavaksi käsitellyllä puulla voisi olla hyviä mahdollisuuksia huonekaluteollisuudessa. Puristamalla puusta voidaan saada jopa tiheämpää kuin teräs. Levät ja jäkälät puupinnoissa voisivat antaa säväyttävän mutta samalla hyvinkin luonnonläheisen ulkonäön julkisivuille. Tulevaisuuden pintakäsittelytuotteiden mahdollisuudet ovat todellakin moninaiset!

Toisaalta Rautkari muistuttaa, että kohdekohtaisesti on hyvä miettiä, tarvitseeko puuta välttämättä lainkaan pintakäsitellä vai antaako sen patinoitua ajan kanssa − kuten on tehty läpi historian.

Ligniinistä puunsuoja rakentamiseen

Myrkyttömästä teollisuuden sivutuotteesta on kehitetty hyvin kulutusta kestävä puunsuoja.

Ligniinillä on etuja moniin tämän hetken synteettisiin ja biopohjaisiin pinnoitteisiin nähden. Sillä on muun muassa erittäin hyvät antibakteeriset ja UV-säteilyltä suojaavat ominaisuudet. Samalla kuitenkin puun hengittävyys ja karheus säilyvät.

− Tämän hetken puunsuoja-aineet ovat öljypohjaisia, ja niissä on usein ympäristölle haitallisia aineita. Jatkossa tutkimme muun muassa pinnoitteen joustavuuden kehittämistä, kertoo Aalto-yliopiston professori Monika Österberg.

Lisätietoja: https://www.aalto.fi/fi/uutiset/biopohjainen-puunsuoja-paihittaa-perinteiset-synteettiset-vaihtoehdot

Lauri Rautkarin esitys 13.4.2021 Puhutaan puusta -keskusteluklubilla on nähtävillä Arkkitehtuurimuseon Youtube-kanavalla.

Artikkeli on julkaistu lokakuussa 2021 Puu-lehden numerossa 2/2021.

  • Lue Puu-lehti 2/2021 kokonaisuudessaan.
  • Seuraava Puu-lehti ilmestyy keväällä 2022. Tilaa se itsellesi (maksuton SAFA:n, RIL:n, RIA:n, SI:n, SIO:n, TKO:n, RKL:n, RTY:n ja Ornamon henkilö- ja opiskelijajäsenille kotiosoitteeseen postitettuna)
  • Puu-lehden mainostajien valitsemat artikkelit julkaistaan printtilehden lisäksi e-artikkeleina.