25.11.2021

Riihimäelle valmistui Suomen ensimmäinen puinen Lidl-myymälä

Suomen ensimmäinen puinen Lidl-myymälä avattiin marraskuun lopussa Riihimäellä. Rakennuksen teräsrakenteet on korvattu puulla betonilattiasta ylöspäin.

Puisen myymälärakennuksen rakennushanke käynnistettiin vuonna 2018, ja rakentaminen aloitettiin Riihimäen Kulmalan puistokadun tontilla elokuussa 2020. Perustuksia, lattiaa ja väestönsuojaa lukuun ottamatta rakennuksen kaikki kantavat ja jäykistävät rakenteet ovat puuta.

Myymälää kannattelevat pilarit sekä ulko- ja kattorakenteet on tehty kotimaisesta, tiheäsyisestä havupuusta valmistetusta liimapuusta. Myymälän julkisivu on tehty leveästä puupaneelista, joka on maalattu valkoiseksi.

Rakenteiden lisäksi puuta on myymälän pinnoissa, erityisesti myymälän sisäänkäyntikatoksen alakatoissa, jotka on vuorattu puurimoituksin, sekä myymälän sisällä tehosteseinässä. Myymälän rakentamisessa käytettävä puu on PEFC-sertifioitua.

– Tässä myymälässä on hyödynnetty monenlaisia puurakenteita ja -tuotteita, kuten liimapuuta, viilupuuta, kotelo- ja avokotelolaattoja sekä rankaseinäelementtejä, kertoo rakennesuunnittelun projektipäällikkö Susanna Friman myymälän kokonaissuunnittelijana toimineesta Swecosta.

 − Suurin ero tämän myymälän ja Lidlin tyyppimyymälän välillä on materiaalin lisäksi itse myymälätila ja erityisesti sen kattorakenteet. Katon 20 metriä jänneväliltään olevat koteloelementit mahdollistavat sen, että myymälätilasta on saatu hyvin avoin ja tilava, kun tyyppimyymälälle ominaisesta katon palkistosta on tässä päästy eroon.

Pienempi hiilijalanjälki

Puurakenteita käyttämällä rakennusmateriaaleista aiheutuvaa hiilijalanjälkeä on hankkeessa saatu pienennettyä lähes neljänneksellä. 

− Lidlillä on tavoitteena olla oman toimintansa osalta hiilineutraali ensi vuoden 2022 aikana. Puurakentaminen on yksi keino, jolla voimme edistää hiilineutraalisuutta, sanoo kiinteistöpäällikkö Antti Isokoski Lidl Suomesta.

− Puurakentaminen ja tämä hanke tarjoavat meille aidon vaihtoehdon myös taloudellisessa mielessä toteuttaa myymälöitä muilla tavoilla kuin teräs- ja betonirakentamisella.

Kiinteistössä on pyritty huolehtimaan myös muilla tavoin energiatehokkaasta toiminnasta. Myymälässä käytetään kylmäaineena tässä tarkoituksessa ympäristöystävällistä hiilidioksidia. Lisäksi myymälä on energiankäytöltään hiilineutraali eli nollapäästöinen. Lidl käyttää ainoastaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä, eikä kohteessa käytetä kaukolämpöä.  

– Myymälän katolla on myös oma aurinkovoimala, joka tuottaa noin kymmenen prosenttia myymälän sähköntarpeesta, Isokoski sanoo.