24.1.2022

Kollin Säätiön asiamies Esko Kolli 60 vuotta – ”Päin honkia ja muita puita meneminen on sallittua, suorastaan välttämätöntä”

Räväkkäotteisena urheilumiehenä ja pankinjohtajana tunnettu Esko Kolli vietti 60-vuotissyntymäpäiväänsä 22.1.2022. Pankkiajoista on vierähtänyt jo pitkälti toistakymmentä vuotta, mutta vauhti ei ole juuri hidastunut.

Päätyö Marjatta ja Eino Kollin Säätiön asiamiehenä pitää Esko Kollin edelleen kiireisenä. Säätiöllä on vahva missio suomalaisen metsän jalostusasteen nostamisessa. Sen puitteissa tekemistä riittää niin kehitysprojektien parissa, yliopistoyhteistyössä kuin säätiön kiinteistöjen sekä laajan metsäomaisuuden hallinnoinnissa.

Säätiö on Esko Kollille läpikotaisin tuttu. Hän oli 90-luvun alussa suunnittelemassa sitä yhdessä jo edesmenneen setänsä teollisuusneuvos Eino Kollin tukena, kun Eino Kolli oli myynyt elämäntyönsä Vierumäen Teollisuus-konsernin ja pohti, miten myyntituotot olisi viisainta järjestää. Esko Kolli on luotsannut säätiön toimintaa asiamiehenä alusta pitäen.

Säätiö on ottanut roolia metsäkeskustelun ylläpitäjänä ja nimenomaan metsien jalostusasteen nostamisen puolestapuhujana.

–  Olen leikkimielisesti todennut, että tämä on niitä harvoja tehtäviä, jossa meneminen päin honkia ja muita puita on sallittua, suorastaan välttämätöntä. Asiallisesti ottaen nykyinen metsäkeskustelu lipsuu mielestäni ajoittain pahasti väärille raiteille. Suomessa metsistä ei voi puhua vain yhdestä näkökulmasta.

– Sinänsä tärkeitä ympäristöasioita on mahdotonta käsitellä esimerkiksi reaalitaloudesta irrallisina asioina, vaan kokonaisuus on saatava toimivaksi. Ratkaisu ei silloin ole, että jätetään metsät hoitamatta. Isossa kuvassa on keskityttävä siihen, että pystymme jalostamaan tärkeintä kansallisomaisuuttamme nykyistä pidemmälle. Silloin yhteiskunnalla on todellinen mahdollisuus kehittyä ja vastata velvoitteistaan, myös ympäristöön liittyvistä, kuvailee Kolli.

Hyvänä esimerkkinä avarasta ajattelusta toimii säätiön vuosittain jakama Metsä360-palkinto. Vuonna 2021 palkinto annettiin innovaatiolle, jossa metsäteollisuuden sivuvirtana saatavasta ligniinistä jatkojalostetaan biohiiltä akkuteollisuuden raaka-aineksi rajallisten maametallien sijaan.

– Se on ratkaisu, jossa sivuvirrasta saatava jaloste on monin verroin arvokkaampaa kuin alkuperäinen sellujaloste. Onnistuessaan nämä läpimurrot voivat luoda kansantalouteen kokonaan uudenlaisia näkymiä. Säätiön tehtävänä on rohkaista ja tukea tällaisten synnyttämistä ja syntymistä.

Säätiö on ollut vahvasti panostamassa osaamisen kasvattamiseen niin valtakunnallisesti kuin erityisesti paikallisesti. Kun LUT-yliopisto muuttui Lappeenrannan-Lahden teknilliseksi yliopistoksi, perustettiin Lahteen saman tien neljä säätiön rahoittamaa biotekniikan professuuria. Lisäksi säätiö on osaltaan mukana rahoittamassa Lahden kampuksella kahta muutakin professuuria.

Entisenä SM-tason hiihtäjänä myös urheilu on aina ollut osa Esko Kollin elämää. Aktiivivaiheen jälkeen tutuksi on tullut myös järjestötoiminta urheilun parissa. Yli vuosikymmen vierähti Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilun hallitustehtävissä. Enää urheilu ei ole niin totista, mutta liikkuminen kuuluu edelleen jokaviikkoisiin rutiineihin. Kotipaikka Vierumäen urheiluopiston kyljessä tarjoaa huikeat mahdollisuudet, ja matkan varrella lajikirjoa onkin tullut rutkasti lisää. Mieluisinta liikunta on joko metsässä koiran tai tutun metsästysseurueen kanssa samoten, hyvässä porukassa lenkkeillen tai vaimon kanssa mökkimaisemissa puuhaillen.

– Mikäpä sen makoisampaa kuin laittaa savusauna lämpiämään ja lähteä mäkiseen metsämaisemaan kunnon hikilenkille. Sen jälkeen savusaunan pehmeä löyly maistuu.

Esko Kolli, s. 22.1.1962 Heinolassa

  • Naimisissa, kaksi lasta
  • Res. ylil.
  • Ylioppilas, Lahden Lyseo 1981
  • Maa- ja metsätaloustieteen maisteri MMM, Helsingin Yliopisto 1988
  • Johtotehtävissä Säästöpankki-ryhmän pankeissa 1988–2007
  • Marjatta ja Eino Kollin Säätiö sr., asiamies 1993–
  • Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomitali v. 2007
  • Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristi v. 2018

Marjatta ja Eino Kollin Säätiö on rahoittanut vuosien varrella myös lukuisia Puuinfon hankkeita, kuten Teollisen puurakentamisen parhaat käytännöt -hanketta, digitaalista ePuu.fi-työkalua puurakennushankkeen tilaajalle sekä e-Puu-seminaarisarjaa.

www.kollinsaatio.fi | Metsä360 – Uutta arvoa metsästä – LUT | https://arvokasmetsamme.fi