28.6.2022

Mökkilaatua ja luksusta – kaikkea löytyy PR-Aitasta

Marko Tuhkanen on työskennellyt Lieksan PR-Aitassa jo reilu neljännesvuosisadan. Pohjoiskarjalaisessa puutavaraliikkeessä myytävää on riittänyt, vaikka puuta on yleisesti raportoitu olevan huonosti tarjolla remontoijille.

”Kolin-mökillä” porukka kasvaa ja lisääntyy, ja kesäaikaan on jopa ruuhkaa. Lisätilaa tarvitaan, ja väliseinän rakentamisella vanhaan autotalliin saisi lämpimän huoneen. Niinpä kurvaan kärryn kanssa Kontiolahden PR-Aittaan, jonka pihalla kauppias Marko Tuhkanen pakkaa Lieksaan lähtevää lastia. Kaupungin uimahalliin tarvitaan muun muassa uudet lauteet.

PR-Aitta on puu- ja rakennustarvikeliike, joka toimii Lieksassa ja Kontiolahdella. Yritys perustettiin Vapon paikallismyyjäksi 80-luvulla. Tuhkanen on ollut yrittäjänä vuodesta 2019 saakka. Jäämme Tuhkasen kanssa juttelemaan puutavarakaupasta.

Lieksassa ja Kontiolahdella puutavaraa löytyy. PR-Aittaa luotsaava Tuhkanen kertoo, että Pohjois-Karjala on hyvässä asemassa.

Toimitusjohtaja Tuhkanen Kontiolahden myymälän pihalla 6-tien varressa.

− Muualla Suomessa puutavaran ostajat joutuvat kuulemma odottamaan toimituksia. Etelästä tulevat mökkiläiset ovat olleet ihmeissään, kun tavaran saa heti kyytiin, kertoo Tuhkanen.

− Lastulevystä ja vanerista on kuitenkin tällä viikolla kapelo.

Lastulevyn hinnan korotus on tulossa heinäkuun alussa, mikä vaikuttaa tarjontaan juuri tällä hetkellä.

Tuhkanen täytti juhannuslauantaina 50 vuotta. Hän työskenteli PR-Aitassa 24 vuotta ennen kuin osti yrityksen itselleen juuri ennen korona-aikaa 2,5 vuotta sitten. Työuran aikana paikallisten lisäksi monet Lieksan seudun kesäasukkaat ovat tulleet tutuiksi.

− Tänne ne tulevat kuin pääskyset, ja monet muistavat käydä tervehtimässä, vaikkei ostoasioita olisikaan.

PR-Aitassa on seitsemän vakituista työntekijää ja kesäapuna lisäksi kolme henkilöä. Yrityksen palveluihin kuuluvat sahaus ja kuljetus. Suunnittelussa autetaan, jos ehditään.

− Mielellään autetaan asiakasta esimerkiksi määrien tarkistuksessa. Yleensä asiakas voittaa, kun materiaalia säästyy.

PR-Aitan omistaja Marko Tuhkanen täytti juhannuksena 50-vuotta ja järjesti sen kunniaksi Lieksan liikkeellä grillimakkara- ja kahvitarjoilun.

Juttelemme Suomessa myytävän puutavaran laadusta. – Kyllähän se niin on, että paras laatu viedään usein ulkomaille. Laadukasta tavaraa saa myös Suomesta, mutta sitä pitää tilata, sanoo Tuhkanen.

− Meillä on useampia varmoja toimittajia, kuten esimerkiksi Aureskoski. Etsimme kyllä asiakkaalle sellaista laatua, jota halutaan, kuten tekevät varmasti muutkin pienet toimijat.

Hinta kiinnostaa tietysti myös. Tuhkanen kertoo, että lattialauta maksaa 50 % enemmän kuin ennen koronaa.

Tarvitsen mökille ”mökkilaatuista” seinäpaneelia. Siitä on maksettava 15 euroa/neliö. Pakkaan peräkärryyn eristettä, runkotolppia ja paneelia ja lähden rakentamaan. Seuraavana päivänä pääsemme jo muuttamaan teltasta ”tupaan”.

Oikeilla laadukkailla materiaaleilla valmista seinää syntyy nopeasti.

Teksti ja kuvat: Anu Turunen

PR-Aitta on Suomen puutavara- ja rakennustarvikekauppiaiden (SPY) jäsen yritys. SPY on yksi Puuinfon omistajista ja toiminnan tukijoista. Lue lisää SPY:n jäsenyydestä.

Ideoita kesäpuuhiin Puuinfon YouTube-kanavalla: