21.10.2022

Puurakennusala on houkutteleva sen monipuolisuuden ja kehittämismahdollisuuksien takia

Suomessa on rakennettu 130 yli 2-kerroksista puukerrostaloa ja näissä asuu yli 4000 suomalaista perhettä. Tässä lehdessä kerrotaan puukerrostalorakentamisen vaiheikkaasta historiasta 90-luvulta nykypäivään. Suurin osa puukerrostaloista on rakennettu rankarunkoisista tilaelementeistä, mutta toteutustapojen kirjo on ilahduttavan värikäs ja myös muuttuvainen. Viime aikoina olemme saaneet markkinoille muun muassa hirsikerrostaloja tilamoduulitoteutuksella ja betonirunkoisina. Professori Markku Karjalaisen ylläpitämä data suomalaisista puukerrostaloista löytyy nyt Puuinfon sivulta. Kiitos hyvin alkaneen ARA-yhteistyön myös, hintatietoa on saatu tallennettua kaikkien nähtäville ePuu.fi -työkaluun.

Viime aikoina suomalaisesta puurakentamisen markkinasta on kuulunut iloisia uutisia, kun uusia toimijoita on saapunut kehittämään genreä. Puurakentamisen hienous on sen moninaisuus sekä innovoinnin ja kehittämisen mahdollisuudet. On mahdollisuus käyttää monenlaisia materiaaleja ja kaikkia toimijoita hyödyntäen parhaita ominaisuuksia ja uusia kykyjä.

Puurakentamisen moninaisuus tuottaa kuitenkin päänvaivaa betonistandardeihin tottuneille tilaajille. Yhteisten ratkaisujen puuttumisen sanotaan olevan yksi puukerrostalorakentamisen lisääntymistä jarruttava tekijä. Samalla tavalla tekeminen on tietysti tuttua ja helppoa, mutta laadun varmistamiseksi tilaajat haluavat suunnitella kohteensa mahdollisimman pitkälle. Samalla tehdään valintoja, jotka rajaavat mahdollisten toteuttajien määrää.

Voisimmeko löytää puurakentamisen toimimisen tavan, jossa kaikki voittaisivat? Standardointi on nähty, se pysäytti betonirakentamisen kehittämisen 70-luvulle. 2010-luvulla kehitetty RunkoPES ei saanut tuulta alleen. Vieraskynä-palstalla Jussi Savolainen peräänkuuluttaa puutuoteteollisuuteen ja -rakentamiseen avoimia ratkaisuja. Lue Jussin kirjoitus ja pohdi sopisiko patentointimenettelyn laajempi käyttö puurakentamisen kehityksen kärkeen. Lukuiloa!

Teksti: Anu Turunen, Toimitusjohtaja Puuinfo

Read the article in English: Wood construction offers a tempting range of choices and innovation options