27.10.2022

Visakoivun uudet kuviot – TIEDOTUSTILAISUUS maanantaina 31.10. Pro Puu –galleriassa

Suomalaiseen muotoiluun ja suunnitteluun halutaan tuoda visakoivusta tehtyjä kaluste- ja sisustusratkaisuja, joissa tämän ainutlaatuisen materiaalin visuaalisia ja teknisiä ominaisuuksia hyödynnetään uudestaan, uudella raikkaalla ja innovatiivisella tavalla.

Pro Puu -yhdistys toteutti Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n kanssa Visan uusi tuleminen -hankkeen vuosina 2018-2019. Hankkeen tarkoituksena oli brändätä visa uudelleen yhdeksi suomalaiseksi muotoilun ja suunnittelun kulmakiveksi. Tehty tutkimus- ja selvitystyö ja useat näyttelyt visapuisista materiaaleista ja aihioista antoivat vahvan viitteen siitä, että seuraavaksi olisi tilausta jatkohankkeelle, jonka haaste olisi saada yritykset ja muotoilijat tarttumaan aiheeseen.

Pro Puulle on kertynyt merkittävä määrä visatietoutta ja asiantuntemusta käynnistää uusi hanke, joka on suunnattu suunnittelijoille ja valmistajille tavoitteena hyödyntää visakoivua kalusteiden, sisustuselementtien ja pienesineiden materiaalina tuotantolähtöisesti uudella modernilla muotokielellä. Hankkeeseen osallistuville tarjotaan käyttöön kaikki tuotettu materiaalitietous, logistinen ketju, verkostoyhteistyö, yhteismarkkinointi ja brändimateriaali.

Visakoivua valaisimissa, kuva: Tobias Feuerbacher

Yhdistys koordinoi keväällä alkanutta suunnitteluvaihetta ja verkostotuotannollista prosessia kytkemällä toisiinsa tarvittavat työskentely- ja työstövaiheet.

Visakoivu on arvokas erikoispuu

Visa mielletään edelleen arvokkaaksi erikoispuuksi, mutta perinnekäyttö on osoittautunut sille rasitteeksi. Siksi pidetään tärkeänä antaa suunnittelijoiden käyttöön viimeisimmät kokeilut esim. visan viilutustavoista, värjäyksestä ja valon käyttäytymisestä pinnoilla. Perinteisesti visakoivu on ollut erilaisten puhdetöiden ja tarvekalujen materiaali. Huonekaluteollisuus käytti sitä aikoinaan materiaalina ja vaikuttavina koristeaiheina kalusteissa ja sisustuksessa, mutta sen arvostus väheni pian merkittävästi eikä se löytänyt paikkaansa enää moderneissa ratkaisuissa. Visakoivun teollisen mittakaavan käyttö on nykyisin vähäistä, vaikka materiaalia olisi paljon tarjolla, erityisesti 30–40 vuotta sitten istutettua visakoivua. Tällä hetkellä hyötykäyttöä haetaan erityisesti harvennusvisalle, jota kertyy merkittäviä määriä visakoiden hoidon yhteydessä.

Visakoivua valoelementissä, kuva: Markku Tonttila

Visamallisto

Uudelle, raikkaalle visamallistolle uskotaan löytyvän kiinnostusta modernissa kalustamisessa ja sisustamisessa ja kiinnostusta myös kansainvälisesti. Korkean profiilin erikoistuotteet ovat omiaan myös nostamaan esille yritysten vahvaa puumateriaalien ymmärrystä, vahvaa ammattiosaamista ja toimintaverkoston yhtenäisyyttä.

Tiedotustilaisuus pidetään maanantaina 31.10. 2022 klo 14 Pro Puu -galleriassa, Satamakatu 2 A, Lahti. Visakoivun uudet kuviot -näyttely Pro Puu -galleriassa on avoinna 31.10.-25.11.2022.

Näyttelyssä on esillä tuotteita seuraavilta ammattilaisilta: Tapio Anttila/ Tapio Anttila Design, Tobias Feuerbacher/ Koivisto Studio, Simo Heikkilä/ Periferia design, Kaarle Holmberg/Studio Holmberg Oy, Mikko Kentta/ Muoto2, Hannu Kähönen/ Creadesign Oy, Mikko Paakkanen/Studio Paakkanen, Kirsi Pasanen/ Muoto2, Timo Suutari/ Archwood, Harri Talvio/ Upwood Design sekä Markku Tonttila/ Ebonia Design. Hankkeessa syntyvät tuoteideat esitellään marraskuussa Pro Puu-galleriassa järjestettävässä näyttelyssä. Esineistö esitellään myös mm. Metsämuseo Luston laajassa visanäyttelyssä vuonna 2025.