4.11.2022

Tuusula on vuoden julkisen puurakentamisen edelläkävijä

Ympäristöministeriö ja Motiva ovat myöntäneet Julkisen puurakentamisen edelläkävijä -kunniamaininnan Tuusulalle, joka on lyhyessä ajassa onnistunut nivomaan puurakentamisen osaksi kunnallista rakennuttamista ja kaavoitusta. Tulevina vuosina kunnan puurakennukset ja -asuinalueet ovat Tuusulassa entistä näkyvämpi osa kuntalaisten arkea.Julkisen puurakentamisen edelläkävijä -tunnustuksen vuodelle 2022 jakoi ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo 3.11. järjestetyssä Puupäivässä.

”Puurakentamisella on roolinsa rakentamisen päästöjen pienentämisessä. Edelläkävijänä palkittu Tuusula vie puurakentamista eteenpäin vauhdikkaasti ja isoin harppauksin. Puurakentaminen on muutamassa vuodessa saanut luontevan aseman Tuusulassa. Se näyttää myös esimerkkiä Suomen muille kunnille, kuinka julkisessa rakentamisessa on mahdollista siirtyä puun käyttöön rohkeasti ja näyttävästi”, ministeri Ohisalo kiittää.

Kestävästi kehittyvä Tuusula on viime vuosina valinnut puun moniin julkisiin rakennuskohteisiin ja kaavoittaa ilmastoviisaita ja vähähiilisiä puuasuinalueita. Käynnissä ja suunnitteilla olevista julkisista rakennushankkeista puolet tehdään puusta. Kunta hyödyntää aktiivisesti eri verkostojen osaamista ja kokeilee ennakkoluulottomasti uudentyyppistä yhteistyötä teollisuuden kanssa, jolla lisätä puurakentamista.

”Rakennamme uusia päiväkoteja ja kouluja, jotta voimme tarjota terveelliset ja turvalliset tilat kasvulle, oppimiselle ja harrastamiselle. Uusia kohteita rakentaessamme olemme halunneet tehdä ilmaston kannalta viisaita valintoja. Siksi olemme päätyneet valitsemaan puun, joka sitoo hiilidioksidia itseensä pitkän aikaa. Rakentamisessa myös muut ratkaisut on tehty mahdollisimman ekologisesti. Päiväkoti Martta Wendelinille saimme ympäristövaikutusten huomioimisesta kertovan Joutsenmerkin,” pormestari Kalle Ikkelä sanoo.

Kunnilla iso rooli puurakentamisen edistäjinä

Puun käyttö rakentamisessa on vaikuttava keino vähentää rakentamisen päästöjä. Julkinen sektori on merkittävä rakennuttaja ja puurakentamisen veturi. Kansallinen tavoite on kasvattaa puurakentamisen markkinaosuutta kaikesta julkisesta uudisrakentamisesta vuoden 2019 15 prosentista 45 prosenttiin vuonna 2025.

Julkisen puurakentamisen edelläkävijä -tunnustuksella halutaan nostaa esiin vaikuttavaa ja moniuloitteista toimintaa, jota julkinen sektori tekee puurakentamisen yleistymiseksi. Julkisen puurakentamisen edelläkävijä -tunnustus myönnettiin vuonna 2021 ensimmäistä kertaa, ja sen sai Tampereen kaupunki.

Julkisen puurakentamisen edelläkävijä -tunnustuksen saajan valitsi tuomaristo, johon kuuluivat Petri Heino ja Sini Koskinen ympäristöministeriöstä, Harri Heinaro Motivasta, Anu Turunen Puuinfosta, Jussi Niemi Kuntaliitosta ja Ari Eini Metsäkeskuksesta.