27.2.2023

Rahoituspäätöksiä metsästä

Suomi, Ruotsi ja Viro järjestivät yhdessä Euroopan komission kanssa 24.11.2022 Into the Woods -tapahtuman Suomen luontokeskus Haltiassa, Nuuksiossa. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen oli silminnähden innostunut luontokokemuksesta ja kauniista puisesta rakennuksesta sekä myös aiheesta, jonka äärelle oli kokoonnuttu. Mukana olivat pääministeri Sanna Marin, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Viron pääministeri Kaja Kallas ja Ruotsin varapääministeri Ebba Busch sekä ympäristöstä vastaava komissaari Virginijus Sinkevicius. Keskustelujen teemoina olivat metsien tulevaisuus, hiilineutraali rakentaminen ja luonnon innoittama arkkitehtuuri.

Sanna Marin Ursula von der Leyen
Sanna Marin ja Usula von der Leyen

Tapahtumassa julkistettiin New European Bauhaus -akatemia, joka Suomen, Ruotsin, Viron ja EU:n yhteensä kolmen miljoonan euron rahoituksella vastaa osaamistarpeeseen kiertotalouden, luontopohjaisten ratkaisujen, puurakentamisen ja arkkitehtuurin kentällä. Kaksivuotisen hankkeen tuloksena syntyy verkko-oppimiskokonaisuus suunnittelijoille.

New European Bauhaus on Euroopan komission aloite, joka tuo Euroopan vihreän kehityksen European Green Deal -ohjelmaan asumiseen ja rakentamiseen liittyvän kytkennän. Sen tavoitteena on osoittaa, miten kestävä innovointi näkyy konkreettisina ja myönteisinä kokemuksina jokapäiväisessä elämässämme. Suomen yhteyshenkilö aloitteeseen ovat ympäristöministeriön Matti Kuittinen sekä Archinfo.

Matti Kuittinen

Nordic Bauhaus -verkoston moottorina ovat olleet ympäristöministeriö, Aalto-yliopisto ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Pohjoismaiset kumppaniorganisaatiot ovat Pohjoismainen ministerineuvosto; National Board of Housing, Building and Planning Boverket, Sweden; Council for Sustainable Cities, Sweden; Innovation Agency Vinnova, Sweden; Design and Architecture Norway; Danish Design Centre; Iceland Design and Architecture ja Pohjoismaiden vanhojen puukaupunkien verkosto.

Read the article in English here.