7.3.2023

Uusi rakentamislaki kirittää ilmasto- ja kiertotaloustoimia

Eduskunta hyväksyi uuden rakentamislain 1.3.2023. Laki astuu voimaan 1.1.2025, eli vuotta ennakoitua myöhemmin. Lain keskeisimmät muutokset liittyvät siihen, että jatkossa YM voi säädellä rakentamisen ilmastovaikutuksia, kiertotaloutta sekä tuoda digitaalisen tiedon rakentamisen päätösten ja tietosisällön väyläksi.

Laki tuo sääntelyn piiriin rakennusten vähähiilisyyden sekä rakennusten elinkaariominaisuudet. Lisäksi laki muuttaa joitakin käytäntöjä esimerkiksi pätevyyksien, suunnittelutehtävien vaativuusluokkien sekä rakennusvalvonnan järjestämisen suhteen. Olennaisten teknisten vaatimusten osalta vanhat asetukset päivitetään tässä yhteydessä lähinnä vain MRL:ään liittyvien viittausten osalta.

Osa rakentamislain tuomista muutoksista täsmentyy myöhemmin, kun ympäristöministeriö laatii säännöksiä, määräyksiä ja ohjeita, joilla lain varsinainen sisältö käytännössä toteutetaan.

Rakentamisluvalle uusia liitteitä

Rakennuslupa ja toimenpidelupa muuttuvat rakentamisluvaksi. Rakentamisluvan rajaus muuttuu niin, että pienet, alle 30 m2 (ja alle 120 m3), muuhun kuin asumiseen tarkoitetut rakennukset eivät jatkossa tarvitse rakentamislupaa. Rakennusten muutostöiden osalta lupa vaaditaan, jos työt on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen, laajentamiseen, tai kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen. Korjaustöiden luvanvaraisuuden kriteerit riippuvat korjauksen laadusta sekä sen vaikutuksista esimerkiksi maisemaan tai kaupunkikuvaan.

Mikäli rakennushankkeessa tehdään purkutöitä, tulee rakentamislupaa hakiessa esittää purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitys. Se tulee myös rakennuksen valmistuttua päivittää toteutuman mukaiseksi. Nämä tiedot luovat pohjaa kiertotaloudelle.

Rakentamislupahakemuksen liitteenä tulee myös antaa ilmastoselvitys sekä materiaaliseloste, näitä koskevat asetukset ovat valmisteilla. Näitä tullaan myöhemmin täydentämään säädöksillä, jotka täsmentävät rakennuksen vähähiilisyyden arviointimenettelyä ja raja-arvoja. Muut kuin ilmastoa koskevat rakentamisen elinkaariominaisuuksia käsittelevät säädökset tulevat myöhemmin.

Rakentamislaki nostaa ilmastovaikutukset esille

Puutuoteteollisuudelle rakentamislaki on tervetullut, koska se nostaa rakentamisen ilmastovaikutukset tarkasteluun ja myös säätelyn piiriin.  Lain nojalla täsmennetään säädöksiä ja ohjeistusta myös mm. rakentamisen suunnittelijapätevyyksien, elinkaariominaisuuksien tai vaikkapa korjausrakentamisen osalta. Lain puitteissa tullaan saamaan pelisääntöjä rakentamisen kiertotalouden luomiseen.

Ilmastopäästöjen seuranta antaa mittatikun, jonka mukaan puurakentamisen vähäinen hiilijalanjälki tulee näkyviin. Puutuotteita käytetään laajalti myös korjausrakentamisessa. Pienten rakennusten vapauttaminen rakennusluvan piiristä voi luoda uuden markkinan.

Lain hyväksyminen on yksi askel kohti vähähiilisempää rakentamista, asetuksiin ja ohjeisin määritettävät yksityiskohdat käytännössä konkretisoivat sen vaikutukset. Siksi säädösten ja ohjeiden laadinnan seuranta ja niihin osallistuminen tulee jatkumaan tiiviinä vielä lähivuodet.

Aiheesta lisää ympäristöministeriön sivuilla.