11.11.2022

Puukerrostalorakentamisen ja -asumisen -videosarja

Puurakentaminen on yleistynyt Suomessa ja puusta rakennetaan enemmän. Sekä tuotantotavat että suunnittelu alkavat olemaan arkipäiväisempää.

Puuinfo on tuottanut 2021-2022 videosarjan jossa, käsitellään puurakentamista kaupungissa, asumista puukerrostalossa sekä puun käyttöä sisustamisessa ja kerrostalojen piharakentamisessa. Videoissa avataan myös puurakentamisen ja puukerrostaloasumisen erityiskysymyksiä kuten paloturvallisuutta, äänieristävyyttä ja akustiikkaa.

Katso kaikki sarjan jaksot alta!

Kaupunkipihojen rakentaminen ja suunnittelu

Puun käyttäminen piharakenteissa luo kaupunkipihaan pehmeyttä ja viihtyisyyttä. Puusta voi toteuttaa taloyhtiöpihoihin todella paljon erilaisia rakenteita. Asukkaat toivovat nykyään pihoilta lämminhenkisiä oleskelutiloja ja ympäristöystävällisyyttä, puumateriaali vastaa hyvin näihin tarpeisiin. Kestävä ja helposti työstettävä puu tarjoaa runsaasti eri sävyjä ja pintakuvioita rakenteissa hyödynnettäväksi. Huvimajat, grillikatokset ja terassit ovat meille yhdessä olemisen ja nauttimisen paikkoja erityisesti, kun ne on tehty puusta.

Puulla sisustaminen ja puun hyvinvointivaikutukset

Puu on ekologinen, kaunis ja lämmin sisustusmateriaali ja sillä on tutkitusti hyviä terveysvaikutuksia. Puu alentaa stressiä ja verenpainetta sekä rauhoittaa sykettä ja mieltä. Puu pitää kosteuden lähellä optimaalista tasoa ja tuo äänimaailmaan rauhallisuutta. Kotisisustajalla on runsaasti keinoja käyttää puuta sisustuksessa monipuolisesti ja näyttävästi. Puu on turvallinen valinta, sillä se tukee sisustusmateriaalina kehon ja mielen hyvinvointia.

Puukerrostalon ääneneristävyys ja akustiikka

Videolla kerrotaan kuinka puurunkoisen asuinkerrostalongon erityispiirteet huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa, ja lopputuloksena on ääneneristävyydeltään laadukkaita ja akustiikaltaan miellyttäviä koteja. Puukerrostalojen asukaskyselyissä korostuvat asuntojen hiljaisuus ja miellyttävä akustiikka.

Puukerrostalon paloturvallisuus

Puukerrostalojen rakentamista ohjaavat tarkat paloturvallisuus määräykset, joiden ansiosta vakavat palo-onnettomuudet niissä ovat harvinaisia. Suomessa asuu yli 4000 perhettä puukerrostaloissa. Paloturvallisuus varmistetaan monin erilaisin keinoin, jotta asukkaat voivat asua puukerrostaloissa tuntien olonsa turvalliseksi.

Puurakentaminen kaupungissa

Puurakentamisen suosio Suomessa on kasvussa. Modernin elementtiteknologian myötä puuta käytetään pientalojen ohella enenevissä määrin myös suurissa kohteissa. Nykyään jopa 15-16 kerroksiset puukerrostalot on mahdollista toteuttaa modernin elementtiteknologia avulla. Puu soveltuu hyvin asuinkerrostalo, päiväkoti, koulu, hotelli ja toimistorakennusten runkomateriaaliksi.

Vesivahinko puukerrostalossa

Vesivahinko on vakava ongelma missä tahansa rakennuksessa runkomateriaalista riippumatta. Puurunko ei itsessään muodosta riskirakennetta. Puurunko saadaan korjattua siinä missä betonirunkokin. Vahingon sattuessa puurakenne on kuivattavissa ja korjattavissa normaaliin tapaan.

Puurunkoinen lisäkerrosrakentaminen

Moderni puurakentaminen ja erityisesti teollinen tilaelementtirakentaminen antavat uusia mahdollisuuksia lisäkerrosrakentamiseen. Lisäkerrosrakentaminen puumateriaalista tarjoaa asunto-osakeyhtiöille runsaasti hyötyjä, mutta myös tilaisuuden kehittää ympäristöystävällisempää asumista. Puurakenteiden keveys on etu lisäkerrosrakentamisessa.

Työryhmä

Videoita on ollut tekemässä Johanna Autio, Autiomaa Oy, Mika Vartiainen, mikavartiainen.fi, Jonna Savolainen, Tavaton Oy, Inkariina Sipiläinen, Woodinks ja Netta Herranen.

Videoilla esiintyneet asiantuntijat ovat myös käyttäneet aikaansa laadukkaan videosarjan aikaansaamiseksi. Kiitokset: Helena Karihtala, Kristiina Michelsson, Petro Lahtinen, Paula Finér, Anu Vähäkallio, Esko Mikkola, Jukka Saari, Mikko Kylliäinen, Milka Reinimaa, Tuomas Saarinen, Matti Tarhio, Pasi Pikkarainen, Timo Anttila, Seppo Parvi ja Juha S. Niemelä.

Videoprojektia on rahoittanut maa- ja metsätalousministeriö maankäyttösektorin ilmastoratkaisut, Puumiesten ammattikasvatussäätiö, Woodcomp Oy, A-Insinöörit Oy sekä KK-Palokonsultti Oy.